Eveniment

Zeno Căprariu, Deloitte România: Strategia principală a directorilor financiari în 2020 este reducerea costurilor, situaţie similară cu cea din 2008

ZF/Deloitte CFO Summit 2020

Zeno Căprariu, Deloitte România: Strategia principală...

Autor: Răzvan Botea

16.06.2020, 12:56 147

Zeno Căprariu, partener audit Deloitte România şi coordonatorul CFO Program, a spus în cadrul evenimentului ZF/Deloitte CFO Summit 2020 că strategia principală a directorilor financiari din România este, în contextul actualei crize, reducerea costurilor. Situaţia este similară cu cea din criza precedentă, din 2008-2009. El a prezentat în cadrul evenimentului studiul Deloitte CFO Survey 2020.

„Strategia principală a directorilor fnanciari în 2020 este reducerea costurilor, situaţie similară cu cea a anului 2008. De asemenea, creşterea cash flow-ului şi creşterea organică a companiei se află printre priorităţi”, a spus Zeno Căprariu.

Deloitte România în parteneriat cu Ziarul Financiar a organizat marţi prima ediţie a CFO Summit, o videoconferinţă care a adus la masa de discuţii directorii financiar ai unora dintre cele mai importante companii din România, precum şi consultanţi şi economişti din cadrul Deloitte.

Ce a mai spus Zeno Căprariu la CFO Summit 2020:

Trei sferturi dintre directorii financiari sondaţi de Deloitte sunt mai pesimişti în ceea ce priveşte viitorul apropiat al companiilor. 96% dintre CFO nu sunt pregătiţi să îşi asume ricuri, în vreme ce 72% dintre directorii financiari sunt de părere că va exista un grad înalt de incertitudine în mediul de business în viitorul apropiat.

Economia este de aşteptat să scadă în următoarele luni şi 72% dintre directorii financiari se aşteaptă ca cererea internă să scadă.

De asemenea, 45% dintre CFO cred că cererea externă se va reduce. Printre principalele temeri ale directorilor financiari din România se mai numără evoluţia economică (29%) şi flctuaţia cursului de schimb (25%).

Potrivit rezultatelor survey-ului nostru, mai mult de 40% dintre respondenţi văd o scădere a numărului de angajaţi. În ceea ce priveşte finanţarea, finanţarea proprie reprezintă în continuare cea mai atractivă formă. Putem vedea o creştere de 5% pentru această opţiune faţă de studiul anterior. De asemenea, finanţarea prin intermediul băncilor a devenit o soluţie mai atractivă.

Putem vedea o îngrijorare generală privind răspunsul guvernamental pentru susţinerea economiei în contextul Covid-19. Odată cu restricţiile impuse, multe businesssuri şi-au mutat activitatea în online. În cosecinţă, majoritatea angajaţilor au lucrat acasă, aceasta fiind explicaţie pentru gradul ridicat de respondenţi care au spus că u luat această măsură în contextul pandemiei – 87%. De asemenea, în actualul context, companiile au căutat să renegocieze contractele existente, pentru a răspunde adecvat provocărilor de business.

La o primă privire, aş spune că directorii financiari au fost mai bine pregătiţi pentru această criză decât pentru criza din 2008, pentru că majoritatea cmpaniilor au construit rezerve de lichidităţi după experienţa din 2008. De asemenea, companiile au luat măsuri imediat după declararea pandemiei, în sensul optimizării costurilor.

Cred că guvernul român are resurse limitate pentru a susţine businessul, având în vedere situaţia macroeconomică a ţării. Cu toate acestea, sunt câteva măsuri care pot fi luate şi una dintre ele este să creeze mai multă predictibilitate din punct de vedere fiscal.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO