Eveniment

Zeci de milioane de lei cheltuiţi de primării pentru panseluţe, palmieri şi arbori „rezistenţi la noxe“

Zeci de milioane de lei cheltuiţi de primării pentru...

Autor: Mediafax

20.03.2017, 00:04 437

Un raport al Curţii de Conturi din 2016 arătă că între 2007 şi 2014, primăriile Bucureştiului au cheltuit sume exorbitante pe spaţii verzi – 2,7 mld. lei (peste 600 mil. euro), prin achiziţii extrem de costisitoare şi de 100 de ori peste preţul normal (pui de tei, de pildă, de 2.500 de lei bucata).

Dar peste tot autorităţile publice cheltuiesc anual milioane de lei pentru flori, arbori şi arbuşti, care înfrumu­seţează parcurile, sensurile giratorii şi ferestrele instituţiilor. Anul trecut, Primăria Braşov a cheltuit 1,5 milioane lei, iar în Timişoara s-au alocat, în aceeaşi perioadă, 24 milioane de lei.

Primăria Timişoara a alocat, anul trecut, aproximativ 24 de milioane de lei pentru întreţinerea spaţiilor verzi, iar în acest an municipalitatea vrea să plătească pentru 500 de jardiniere cu muşcate curgătoare, amplasate la ferestrele instituţiei, aproape 90.000 de lei. În lunile aprilie-mai, în centrul Timişoarei vor fi repuşi şi cei 40 de palmieri cumpăraţi în anul 2013.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Timişoara, pentru „contractele privind serviciile prestate în spaţiile verzi şi locurile de joacă pentru copii“ din oraş a fost achitată suma de aproape 24 mil. lei, cu TVA inclus, în anul 2016. Banii au ajuns la trei firme care au câştigat licitaţia pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Timişoara, oraşul fiind împărţit în patru zone. Din cele 24 mil. lei s-au plantat, anul trecut, pe zonele verzi şi 5.563 de arbori şi 29.227 de arbuşti şi subarbuşti, printre care şi trandafiri. De asemenea, s-au plantat 318.474 de flori anuale, 232.992 de flori bienale şi 23.300 de bulbi de lalale în spaţii verzi şi jardiniere, în centrul Timişoarei şi în mai multe parcuri din oraş. Totodată, s-au plantat şi 4.374 de muşcate în jardiniere şi pe suporţi metalici.

Primăria Timişoara a început pre­gătirile pentru plantarea florilor, a arbo­rilor şi pentru întreţinerea spaţiilor verzi pentru anul în curs, iar în lunile aprilie - mai, când vremea se va mai încălzi, pe bulevardul I.C. Brătianu vor fi repuşi cei 40 de palmieri achiziţionaţi în anul 2013 de Primăria Timişoara, la preţul de peste 650 de lei bucata.

Palmierii sunt ţinuţi în sere în timpul sezonului rece.

Totodată, municipali-tatea este dispusă să plătească aproape 90.000 de lei pentru 2.700 de muşcate curgătoare, care vor fi puse în 500 de jardiniere, ce vor fi amplasate la ferestrele Primăriei Timişoara. În aceşti bani intră şi întreţinerea muşcatelor în perioada mai – noiembrie 2017, adică udarea florilor, aplicarea de îngrăşământ şi curăţarea frunzelor şi florilor uscate.

„Cele 500 de jardiniere care vor fi amplasate la ferestrele clădirii Primăriei Municipiului Timişoara vor conţine câte 6 bucăţi muşcate în jardiniere de 0,60 m şi 4 bucăţi muşcate în jardiniere de 0,45 m. Jardinierele trebuie să fie amenajate cu plante bogat ramificate, înflorite şi într-o stare fitosanitară bună. Furnizorul va prezenta ca model o jardinieră cu 4 muşcate. Muşcatele vor fi din specia pelargonium peltatum – muşcate curgătoare, cu inflorescenţe de culoare roşie, cu înflorire continuă pe toată perioada de vegetaţie“, se arată în caietul de sarcini. Muşcatele curgătoare vor fi achiziţionate direct, fără licitaţie.

Şeful Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara, Adrian Bere, a declarat că şi Parcul Justiţiei va fi plin de flori, în această primăvară, acesta fiind modernizat cu bani europeni şi inaugurat la sfârşitul anului 2015. Valoarea lucrărilor s-a ridicat la suma de 463.000 de euro (peste 2,08 milioane lei). Proiectul a prevăzut şi realizarea unor “insule multicolore de flori bulboase“, cu peste 110.000 de lalele, narcise şi ghiocei.

“Executantul este obligat ca cinci ani de zile parcul să arate exact cum a fost în primul an. Deci, după cinci ani se va face o recepţie la terminarea lucrărilor şi trebuie să fie exact ca şi atunci când a fost finalizat“, a precizat Adrian Bere.

 

Primăria Braşov alocă anual 1,5 milioane lei pentru flori şi spaţii verzi

Primăria Braşov a alocat, în 2017, un buget de 1,5 milioane lei pentru flori şi spaţii verzi, aceasta fiind suma alocată anual, în ultimii patru ani, pentru achiziţie de material dendrologic.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, bugetul de 1,5 milioane lei pentru acest an este destinat pentru achiziţie de flori anuale şi perene, puieţi de arbori foioşi şi răşinoşi, gard viu, sămânţă gazon şi gazon rulat şi butaşi de trandafiri.

Toarcea a mai spus că în această sumă sunt cuprinse şi costurile pentru amenajarea rondurilor de flori din parcuri sau din sensuri giratorii. Aceleaşi achiziţii de plante au fost făcute şi în cursul anului trecut.

 

Bistriţa – 220.000 de flori şi peste 12.000 de arbori şi arbuşti pentru 750.000 lei

Primăria Bistriţa a cheltuit, anul trecut, peste 750.000 de lei pentru amenajarea spaţiilor verzi din municipiu, unde au fost plantate peste 220.000 de flori şi peste 12.000 de arbori şi arbuşti.

Peste 100.000 de lei au fost cheltuiţi de municipalitate pentru producerea de plante anuale, bienale şi curgătoare în serele proprii ale primăriei Bistriţa, iar din aceste sere plantele au ajuns în întreg oraşul, fiind întreţinute pe tot timpul anului de angajaţii proprii.

Pentru achiziţia de arbori, arbuşti şi trandafiri, Primăria Bistriţa a mai cheltuit, în 2016, din buget, încă 106.000 lei, cumpărând 241 de arbori, 11.660 de arbuşti şi 100 de trandafiri.

Lucrările de cosit, tunsul gardul viu şi salubrizarea spaţiilor verzi s-au apropiat de suma de 600.000 de lei, iar tratamentele fitosanitare şi achiziţia de materiale necesare lucrărilor de întreţinere s-au ridicat la 50.000 de lei.

 

Cluj - Primăria a cheltuit peste 550.000 de lei pentru panseluţe, flori şi gard viu

Primăria Cluj-Napoca a cheltuit, anul trecut, peste 550.000 de lei pentru panseluţe, flori anuale şi gard viu, cu 200.000 de lei mai mult decât în 2015.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat că tot ceea ce se plantează pe spaţiul verde se face în baza unui acord-cadru încheiat în 2013 de municipalitate în urma unei licitaţii şi care are o valabilitate de patru ani.

„Sunt trei firme care livrează diverse specii de flori şi gard viu, acestea fiind plantate pe domeniul public de angajaţii Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) din subordinea Primăriei. Acest acord-cadru ne permite să comandăm doar florile pe care dorim să le plantăm, în cantităţile dorite de noi, astfel încât spaţiile verzi şi de promenadă să fie atractive tot timpul anului. Plătim exact câte flori avem nevoie pe un anumit amplasament. Astfel, anul trecut Primăria a cheltuit 564.561 lei pentru panseluţe, flori anuale - petunii, salvie, begonii şi gard viu, faţă de anul 2015 când s-au cheltuit 361.905 de lei“, a spus Buzatu.

Potrivit acesteia, în primăvara anului 2016 s-au cheltuit 126.000 de lei pentru gard viu şi 9.240 de lei pentru panseluţe, în perioada verii s-au cheltuit 387.256 lei pentru flori anuale, în timp ce în toamna anului trecut Primăria a decontat o sumă de 42.000 de lei tot pentru gard viu.

Speciile de flori sunt adaptate la clima oraşului şi sunt fie perene, fie se înlocuiesc după câteva luni sau după un sezon.

 

Târgu-Jiu - 245.000 de lei cheltuiţi pe panseluţe, primule şi gazania plantate în giratorii şi pe stâlpii de iluminat

Autorităţile locale din Târgu-Jiu au plătit, anul trecut, aproximativ 245.000 de lei pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi din zone pietonale, senuri giratorii, ghivecele de flori fiind montate şi pe stâlpii de iluminat.

„Decorarea cu flori a parcurilor, a spaţiilor verzi existente în zona pietonală, a sensurilor giratorii şi a stâlpilor de iluminat cu ghivece a costat Primăria Municipiului Târgu-Jiu, în anul 2016, aproximativ 245.000 de lei. În cadrul activităţilor de înfrumuseţare a oraşului au fost plantate, în cele două sezoane, diferite specii de flori, precum primule, panseluţe, gazania, begonie, salvia şi muşcate“, a declarat Loredana Covei, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu.

Covei a precizat că în această sumă sumă sunt incluse şi cheltuielile de achiziţie a plantelor folosite pentru expoziţia florală, organizată cu ocazia Zilei Recoltei.

Plantele sunt cultivate în serele municipiului tot timpul anului şi plantate de muncitori ai Direcţiei de Servicii Comunale, firmă din subordinea Primăriei.

Autorităţile au amenajat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din oraş şi un ceas floral, de mari dimensiuni, în care au fost amplasate sute de ghivece cu flori de sezon, de diferite culori.

 

Iasi – fiecare cartier are bradul său

Primăria Municipiului Iaşi a cheltuit 38.000 de lei pentru a cumpăra 12 brazi pentru fiecare cartier din Iaşi, iar pentru decorarea zonei pietonale Ştefan cel Mare şi Sfânt cu mobilier tematic de Paşte şi Crăciun municipalitatea ieşeană a cheltuit 158.400 de lei.

Pentru decorarea mai multor zone din Iaşi cu perdele de ţurţuri s-au cumpărat 290 de instalaţii electrice, cu care au fost împodobiţi, în timpul iernii, brazii şi tuya din opt zone din oraş, pentru acest lucru fiind achitată suma de aproximativ 49.000 de lei. Totodată, s-au achiziţionat 3.300 de metri liniari de fir luminos pentru suma de 10 200 de lei.

În total pentru figurine, instalaţii şi ornamente luminoase pentru străzi au fost cheltuiţi 443.150 de lei. Din această sumă au fost cumpărate 924 de figurine luminoase de diferite modele pentru mai multe zone intens circulate ale oraşului, 261 de travesări luminoase pentru marile bulevarde, 400 de plase luminoase de diferite dimensiuni pentru decorarea faţadei primăriei şi a căsuţelor de pe pietonalul Ştefan cel Mare. În acelaşi preţ au intrat şi trei fântâni luminoase 3D pentru fântânile arteziene din Piaţa Unirii, un plafon luminos şi un tunel luminos pentru Pietonalul Ştefan cel Mare pentru perioada de iarnă.

În total municipalitatea ieşeană a cheluit 698.850 de lei pentru instalaţii şi ornamente luminoase montate în anul 2016.

 

Craiova – bani pentru crini asiatici, iarbă de pampas şi arbori rezistenţi la noxe

Regia de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) din Craiova, care are în administrare şi spaţiile verzi din oraş, a avut alocat, anul trecut, un buget de 1.300.000 lei pentru achiziţionarea de material dendorofloricol, dar s-a cheltuit doar jumătate din sumă, deoarece regia a livrat municipalităţii, din sera şi pepiniera proprie, material dendrofloricol pentru a fi sădit în mai multe zone din oraş.

Unor firme private, care au câştigat licitaţii organizate pentru achiziţia de flori şi arbuşti le-a fost achitată suma de 754.481,53 lei.

Între altele au fost achiziţionaţi nuferi, pansele, crini asiatici, iarbă de pampas, dar şi rhododendron, platan, catalpă, un arbore originar din sud-estul Americii de Nord şi din estul Asiei rezistent la noxe.

Multe dintre plantele achiziţionate anul trecut de RAADPFL Craiova au fost plantate în Grădina Botanică din oraş, obiectiv ce s-a aflat într-un amplu proces de reabilitare.

Pentru 2017, bugetul Regiei nu a fost încă aprobat.

 

Alba Iulia - 5 milioane de lei pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi

Primăria Alba Iulia alocă circa cinci milioane de lei pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi, suma fiind aproximativ aceeaşi ca în ultimii ani şi va fi împărţită între firmele care au câştigat licitaţia. În oraş se vor planta lalele, panseluţe, trandafiri, muşcate, flori de vară, arbori sau garduri vii.

Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia au declarat că în 2017 suma care va fi cheltuită pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi va fi de circa cinci milioane de lei, la fel ca şi anul trecut, când s-au cheltuit 5.065.000 de lei, oraşul fiind împărţit în trei loturi care au fost scoase la licitaţie şi adjudecate de trei firme, care au obligaţia să planteze flori, arbori, arbuşti, garduri vii, gazon, să amenajeze zone verzi şi flori în sensurile giratorii şi scuaruri, să refacă rondourile, iar când este cazul să toaleteze şi să cosmetizeze copacii.

Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia speră ca de Paşte, să înflorească lalelele şi panseluţele, care au fost plantate în majoritatea intersecţiilor şi zonelor verzi din oraş, în vreme ce în vară înfloresc Begonia, Gazania, Tagetes, Salvia, Dali sau diverse specii de muşcate care vor înfrumuseţa oraşul.

Cei mai mulţi bani, peste 2,3 milioane de lei, sunt alocaţi pentru întreţinerea spaţiilor verzi din zona istorică, respectiv Cetatea Alba Carolina, având în vedere că este principalul obiectiv turistic al judeţului, iar în sezonul cald au loc festivaluri istorice şi culturale.

Cetatea Alba Carolina este cea mai mare fortificaţie de tip Vauban din întreaga Europă de sud-est, întinzându-se pe circa 110 hectare, aici fiind plantate peste 80 de specii de flori, salcâmi, brazi şi molizi, magnolii şi ienuperi.

Totodată, în Cetatea Alba Carolina au fost amenajate mai multe aranjamente florale care imită forma acestei fortificaţii, o stea cu şapte colţuri.

Circa 1,6 milioane de lei s-au alocat pentru întreţinerea spaţiilor verzi din cartierul Cetate şi împrejurimi, zone în care locuieşte cea mai mare parte a populaţiei din municipiu, iar pentru amenajarea spaţiilor verzi din oraşul de jos se va cheltui suma de aproximativ un milion de lei.

Reprezentanţii primăriei au în vedere, pe tot parcursul anului, completarea cu flori acolo unde acestea vor fi distruse, schimbarea gazonului când va fi cazul, toaletarea pomilor care prezintă pericol pentru clădiri şi pietoni, dar şi plantarea de tei pe străzile proaspăt reabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO