Eveniment

Zece banci sunt interesate de proiectul de suspendare temporara a platii ratelor pentru IMM dupa model italian

18.10.2009, 23:16 30

Zece banci locale sunt interesate sa participe la programul deamnistie a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii(IMM), prin care firmele vor putea sa obtina suspendarea temporaraa platii ratelor sau prelungirea perioadei de rambursare.

Proiectul a fost prezentat la sfarsitul verii de Mircea Geoana,presedinte al Senatului si liderul Partidului Social Democrat,fiind bazat pe un model adoptat deja in sistemul bancar italian.Proiectul a fost discutat in vara de Geoana cu Radu Ghetea,presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Georgescu,prim-viceguvernator al BNR, Florin Pogonaru, presedinte alAsociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania si Nicolae Danila, inprezent membru al Consiliului de Administratie al BNR.

"Se pare ca zece banci vor adera, cel putin intr-o prima faza.Toate bancile cu capital italian au primit foarte bine propunereapentru acest protocol, pentru ca deja il au acceptat la nivel degrup, si exista reactii pozitive si de la alte banci. Pana lasfarsitul lunii octombrie acest protocol se va semna", spune TudorTotu, fost secretar de stat in cabinetul ministrului sanatatii IonBazac si cel care se ocupa de acest proiect in cadrul PartiduluiSocial Democrat.

El spune ca protocolul, care va fi incheiat sub patronajulBancii Nationale si va fi semnat inclusiv de Comisia deBuget-Finante a Camerei Deputatilor, ramane deschis, alte banciputand sa se inscrie ulterior pe lista. Majoritatea bancilor aplicadeja la nivel individual masuri de restructurare sau rescadentare acreditelor pentru clientii care se confrunta cu probleme la plataratelor.

Totu spune ca Protocolul va crea insa o practica comuna la nivelde piata, ceea ce va incuraja bancile sa ofere astfel defacilitati.

Protocolul nu se va transforma intr-un proiect legislativ,ramanand o intelegere intre banci si ceilalti semnatari, astfel caaplicarea in practica va depinde tot de disponibilitateabancherilor de a-si ajuta clientii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO