Eveniment

Zăpada căzută acum va ajuta agricultura. După aceste zile de viscol, temperaturile vor începe să crească spre normal

În Bucureşti a nins viscolit aproape continuu sâmbătă şi duminică, însă traficul nu a fost întrerupt pe principalele bulevarde. În Bucureşti şcolile sunt astăzi închise, ca de altfel în toate judeţele aflate sub cod portocaliu şi galben

galerie foto

Autor: Iulian Anghel

26.01.2014, 20:04 751

Zăpezile din ultimele zile ar putea ajuta semnificativ economia, în condiţiile în care avansul PIB depinde în România în mod nemijlocit de agricultură. Faptul că mai întâi a nins şi apoi a apărut viscolul şi mai ales că, după aprecierea specialiştilor, vremea rea nu va dura mult face ca impactul acesteia să fie mai degrabă pozitiv pentru economie, faţă de acum doi ani, când vremea nefavorabilă a topit din creşterea economică.

Cu o pondere de 6-7% la formarea PIB (cea mai mare din UE), agricultura României depinde în mod semnificativ de vreme. În 2011, agricultura (care crescuse cu 14%) a dus în spate creşterea economică neaşteptată de 2,3%. Dimpotrivă, un an mai târziu, în 2012, din cauza gerului şi a viscolului din februarie (când activitatea economică a fost paralizată zile în şir) şi apoi a secetei din vară, valoarea adăugată brută din agricultură s-a comprimat cu  25%, drept urmare creşterea economică a fost de numai 0,7%.

Anul trecut, creşterea economică, ce este aşteptat să fie de aproape 3% (cu o contribuţie de un punct procentual din partea agriculturii), este datorată tot vremii bune, iar o creştere estimată în 2014 de până în 2,5% este motivată de anticiparea că agricultura va contribui mai puţin la formarea PIB.

Prin urmare, influenţa vremii asupra agriculturii înseamnă influenţă semnificativă asupra PIB-ului.

Şeful Institutului Naţional de Meteo­rologie Ioan Sandu a apreciat într-o emisiune la B1 TV că vom mai avea o lună de iarnă, dar nu foarte grea, iar zăpezile din ultimele zile fac bine agriculturii.

 „Vor fi temperaturi de minus 10, minus 15 grade, dar stratul de zăpadă este protector. Lucrurile vor sta bine în vară cu recolta, iar după aceea (după viscolul din aceste zile – n.n.) temperatura începe să crească spre normal.“

Şcolile vor fi închise astăzi şi mâine în judeţele cu cod roşu, portocaliu şi galben (27 de judeţe aseară), a decis Ministerul Educaţiei.

Cele trei autostrăzi şi 22 de drumuri naţionale au fost ieri închise. Armata a intervenit pentru deszăpezirea A1 şi A2. Câteva zeci de trenuri au fost anulate şi s-au înregistrat întârzieri şi de 11 ore pe calea ferată.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.01.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO