Eveniment

WSJ: Cresterea inflatiei in Romania si Turcia releva riscul cu care se confrunta tarile emergente

17.04.2008, 20:33 25

In Romania si Turcia, inflatia inregistreaza o crestere mai accelerata decat in alte tari din Europa, evidentiind modul in care efectele secundare ale majorarii preturilor la alimente si petrol se propaga mai rapid in economiile emergente cu un grad ridicat de dependenta de finantare externa, sporind riscul unei incetiniri pronuntate a cresterii economice, scrie The Wall Street Journal.
Salariile nete din Romania au avansat cu 21% in luna februarie comparativ cu perioada similara a anului trecut, inflatia din martie depasind ritmul de 8% inregistrat in februarie, deja dublul tintei bancii centrale. In Turcia, inflatia din martie a consemnat de asemenea o accelerare, atingand 9,2%, iar un nou sondaj indica faptul ca estimarile devin din ce in ce mai pesimiste.
Inflatia reprezinta o tema globala din cauza cresterii preturilor la marfuri, insa tendinta ascendenta a preturilor este mai pronuntata si mai amenintatoare in regiunea de est a Europei.
In timp ce tarile central-europene ca Polonia pot lupta impotriva presiunilor inflationiste printr-o moneda in apreciere, strategia este una costistitoare pentru Turcia si Romania, care se bazeaza intr-o masura foarte mare pe finantare externa. Strategii din ambele tari au in fata o dilema, iar volatilitatea de pe piata s-a accentuat foarte mult, indicand riscul unei deprecieri dramatice a monedei si a scaderii valorii activelor.
Combinatia de monede vulnerabile, nivel ridicat al datoriei externe, rate foarte mari ale inflatiei si perspective sumbre legate de exporturi creeaza premisele unui scenariu privitor la aparitia fenomenului de stagflatie, arata Lars Christensen, analist-sef pe piete emergente in cadrul Danske Bank.
"Intr-un astfel de context, strategilor le este cu adevarat dificil sa ia deciziile corecte", spune acesta.
Ritmul de crestere economica inregistreaza deja o incetinire pronuntata in Turcia, iar Romania s-ar putea confrunta cu aceeasi situatie in curand.
Potrivit proiectiilor BNR, inflatia ar fi trebuit sa atinga un varf de peste 8% in martie fata de aceeasi luna a anului trecut, comparativ cu 8% in februarie si 7,3% in martie. Institutul National de Statistica a anuntat la inceputul saptamanii ca inflatia anualizata a urcat la 8,6% in martie, peste asteptarile pietei si ale Bancii Nationale.
Simon Smolett, analist in cadrul Calyon, spune ca Romania s-ar putea confrunta in curand cu o inflatie de 12,6%. "S-ar putea ca inflatia in Romania sa nu fie un fenomen temporar, asa cum sustine guvernatorul bancii centrale."
Publicatia noteaza faptul ca guvernatorul BNR Mugur Isarescu se plange frecvent de ritmul cresterilor salariale in Romania, guvernul imbratisand in aceasta privinta o politica fiscala relaxata si implementand majorari importante pentru angajatii din sectorul public.
Cererile salariale ar putea reprezenta un obstacol in calea investitiilor straine directe de care Romania are nevoie urgenta pentru a-si finanta deficitul de cont curent, care reprezinta in prezent circa 14% din produsul intern brut si se afla in crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO