Eveniment

Wall Street Journal: Investigarea unei mari companii petroliere naste ingrijorare

07.06.2005, 19:38 19

Investigatia penala asupra grupului Rompetrol si scurta detentie a presedintelui grupului au menirea de a naste ingrijorare asupra modului in care sistemul juridic din Romånia rezolva acuzele ce se aduc unor companii private, relateaza cotidianul Wall Street Journal in editia sa de ieri.

Publicatia face un scurt rezumat al evenimentelor, incepånd cu retinerea omului de afaceri Dinu Patriciu pentru 24 de ore, påna la respingerea cererii de arestare a acestuia de catre doua instante.

a??Oficialii Rompetrol resping acuzele si declara ca evenimentele sunt o reflectare a luptei dintre fosta garda comunista incråncenata de privatizarea fostelor companii nationale, cum ar fi Rompetrol, si sustinatorii schimbarilor economice care vor sa duca Romånia in UEa??, scrie cotidianul. In articol se mentioneaza faptul ca presiunea exercitata asupra Rompetrol survine intr-un moment in care Romånia se confrunta cu ingrijorarile exprimate la adresa sistemului sau juridic a??ce a ramas ancorat in coruptie si fraudaa??.

Ingrijorarea asupra modului in care s-a facut investigatia in cazul Rompetrol a fost exprimata dupa retinerea lui Patriciu, la miez de noapte, dupa o serie de audieri care au durat 16 ore in care acesta a scris declaratia sa de aparare. Camera de Comert a SUA in Romånia a declarat ca a??este ingrijorata de vizibila lipsa de procedura si respect pentru litera legii in cazul desfasurarii acestei investigatii si al acuzelor penale aduse impotriva unor prezenti si fosti manageri de vårf ai Rompetrola??.

Publicatia noteaza faptul ca aceste acuze la adresa Rompetrol dateaza din noiembrie 2000, cånd compania a platit statului romån peste 50 mil. dolari pentru cumpararea rafinariei Petromidia. Procurorii sustin ca Rompetrol a vehiculat in mod ilegal fonduri intre entitatile sale offshore pentru plata unor actiuni la rafinarie sau pentru a face investitii post-privatizare. Acestia spun ca Rompetrol a eludat statul prin neplata unor taxe in valoare de 9 mil. dolari.

a??Patriciu, un arhitect de 55 de ani, devenit om de afaceri, a demisionat din Parlamentul Romåniei in 2003 pentru a se concentra in mod exclusiv asupra afacerii sale cu petrol. Intr-un interviu acordat anul trecut, a recunoscut ca legaturile sale politice au jucat un rol major in succesul sau, dar a declarat ca totul s-a intåmplat intr-o maniera transparentaa??, relateaza WSJ.

Cotidianul spune ca Phil Stephenson, directorul general adjunct care se afla de asemenea in investigatie, a declarat ca i se aduc acuzatii de catre procurori care a??nu inteleg modul de functionare a economiei modernea??.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO