Eveniment

Vot pe bune sau „blat“ istoric? 261 de voturi împotriva guvernului PNL sunt mult mai multe decât cele 232 pe care le avea opoziţia înainte de vot

Guvernul lui Ludovic Orban a fost demis după 3 luni şi o zi de mandat.

Guvernul lui Ludovic Orban a fost demis după 3 luni şi o zi de mandat.

Autor: Iulian Anghel

06.02.2020, 00:07 1721

Căderea guvernului nu garantează organizarea alegerilor anticipate. Trebuie ca încă două propuneri de prim-ministru (care vine cu o echipă în faţa Parlamentului) făcute de preşedinte să fie respinse de Legislativ. Greu de crezut. Alegerile anticipate nu pot fi făcute fără PSD, pentru că noua majoritate din Parlament poate vota o a doua sau o a treia propunere. Până atunci, guvernul actual rămâne (dar fără Ludovic Orban), însă este doar un administrator.

Guvernul a căzut pe angajarea de răspundere pe legea alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Iată ce spune Constituţia (art. 113) într-o asemene situaţie:

„(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern”.

Consecinţa va fi, prin urmare, că alegerile pentru primari vor fi într-un singur tur de scrutin. Luni, la citirea moţiunii în Parlament, PSD avea 323 de voturi, cu unul mai puţin decât majoritatea necesară pentru căderea guvernului. Miercuri, guvernul a căzut cu votul a 261 de parlamentari. Mult prea mult ca să nu ridice semne de întrebare. De altminteri, suspiciunea USR/PLUS a mers în această direcţie. „Asistăm de câteva luni la o preluare tacită a puterii de către PNL, la care PSD reacţionează simbolic. Nu am nicio îndoială că există o înţelegere subterană între cele două partide”, a susţinut, înainte vot, de coordonatorul Alianţei USR/PLUS, Dragoş Tudorache. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO