Eveniment

Vosganian: Nu ne putem impune bugetul daca nu negociem cu toate partidele

Vosganian: Nu ne putem impune bugetul daca nu negociem cu toate partidele

Click pentru imaginea marita

18.09.2007, 18:18 16

"Bugetul pe 2008 este unul care se dezbate pe fundalul unei campanii electorale. Pentru ca el sa treaca de votul din Parlament, este nevoie de mai multa comunicare decat in alti ani", spune Vosganian, motivand chemarea la "consultari" adresata ieri partidelor parlamentare. "Dorim sa preintampinam riscul ca Legea bugetului sa pice in Parlament", a declarat el.
Anuntul sau vine imediat dupa ce PSD a anuntat ca a definitivat o motiune de cenzura pe care intentioneaza sa o depuna impotriva actualului guvern.
"Vrem ca fiecare grup parlamentar sa isi prezinte prioritatile, iar invitatia noastra nu e doar un gest de politete", spune Vosganian. Apoi, Finantele ar urma sa medieze aceste prioritati inainte ca guvernul sa inainteze Parlamentului Proiectul de buget.
Vosganian a precizat ca proiectul de buget prevede in aceasta faza cheltuieli de 6% din PIB pentru educatie, 4,5% pentru sanatate, 1,8% pentru aparare si include majorarea pensiilor de la 1 ianuarie si reducerea contributiilor sociale (CAS) in trei pasi, pe durata anului viitor.
"Suntem constienti ca, de exemplu, daca nu alocam 6% din PIB pentru educatie, bugetul nu va trece. Proiectul va trebui sa contina destule optiuni pentru a intruni adeziunea grupurilor parlamentare", a declarat ministrul.
Pentru a avea fonduri de rezerva in asteptarea negocierlor cu partidele, Finantele vor tine cheltuielile administratiei cat mai stranse anul viitor, a spus ministrul.
De exemplu, cheltuielile de bunuri si servicii ale ministerelor vor ramane, per total, la acelasi nivel ca anul acesta, iar cheltuielile de personal vor creste usor. In plus, numarul posturilor din administratie se va reduce cu circa 5%-6%, fiind vorba de posturi vacante, pentru care banii alocati sunt oricum cheltuiti pe prime si majorari salariale ale functionarilor.
"Cresterea cheltuielilor unor ministere a fost in perioada 2004-2007 necontrolat de mare", a motivat ministrul nevoia de "redimensionare" a cheltuielilor administratiei. O viziune asemanatoare are si premierul Tariceanu, care a declarat ieri, citat de agentia Mediafax, ca "Parlamentul trebuie sa fie retinut si responsabil in ceea ce priveste majorarile salariale in educatie", pentru a nu cauza presiuni inflationiste prin salarii.
Conform lui Vosganian, saptamana aceasta vor fi finalizate nivelurile bugetare pe fiecare minister in parte, pentru ca Proiectul de buget pe 2008 sa intre in prima lectura in sedinta de guvern din 3 octombrie. Dupa prima lectura, Proiectul de buget va deveni public, fiind supus consultarilor cu patronatele si sindicatele, a precizat ministrul.
Daca totul decurge conform planului guvernului, Proiectul de buget va fi adoptat de Executiv pe 10 octombrie, apoi va fi inaintat Parlamentului. Iar daca negocierile actuale au succesul scontat, guvenul nu ar trebui sa aiba emotii la votul din Parlament, aceasta fiind si logica anuntului privind consultarile cu partidele.
Ministrul a mai declarat ca politica de cheltuieli a guvernului va trebui sa ramana prudenta si anul viitor, adica deficitul bugetar se va mentine sub 3% din PIB, probabil la 2,7%, fata de o propunere de 2,8% anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO