Eveniment

Vor respecta Finanţele propriul program? Cheltuielile bugetare au fost „sub program“ pentru că Guvernul nu a investit

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

03.04.2015, 00:07 127

Veniturile bugetare colectate în primele două luni reprezintă peste două treimi din nivelul prognozat pentru primul trimestru (T1), în timp ce cheltuielile au fost „sub program“, banii cheltuiţi de la buget reprezentând doar jumătate din nivelul estimat pentru T1.

Subexecuţia cheltuielilor bugetare a fost influenţată de tăierea investiţiilor, cheltuielile de capital prăbuşindu-se cu aproape 40% faţă de primele două luni din 2014.

Ministerul Finanţelor a modificat programarea bugetară în acest an pentru ca maximul de cheltuieli publice să fie realizate în trimestrul al doilea şi în trimestrul al treilea, iar în ultimele trei luni ale anului sumele cheltuite să fie mai mici, contrar „tradiţiei“ bugetare din România.

Pentru T1 programul bugetat de Finanţe indică un deficit bugetar de 6,6 mld. lei (0,9% din PIB), venituri de 53,2 mld. lei  reprezentând 23,5% din nivelul estimat pentru întregul an şi cheltuieli de 59,8 mld. lei (25% din total), potrivit datelor Ministerului Finan­ţelor. Veniturile au ajuns la sfârşitul lunii februarie la 33,8 mld. lei, în creştere cu 11% faţă de anul trecut, iar cheltuielile au fost ajustate în primele două luni ale acestui an cu 6,2%, până la 31,5 mld. lei.

„Pe partea de venituri situaţia stă un pic mai bine faţă de proiecţiile iniţiale. Deocamdată ceea ce este îngrijorător este faptul că la investiţii s-a înregistrat o subexecuţie puternică. Faptul că investiţiile scad foarte abrupt e îngri­jorător“, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO