Eveniment

Cum vor autorităţile să crească numărul persoanelor vaccinate? Prezentarea directă la centrele de vaccinare în weekend şi imunizarea în spitale sunt printre priorităţile comitetului de vaccinare. România nu a atins încă pragul de 100.000 de persoane vaccinate într-o zi

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Cea mai importantă (măsură - n.red.) este completarea modalităţii de programare şi anume această posibilitate de prezentare directă în centrele de vaccinare

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Cea mai importantă (măsură - n.red.) este completarea modalităţii de programare şi anume această posibilitate de prezentare directă în centrele de vaccinare

Autor: Georgiana Mihalache

05.05.2021, 00:07 228

Pentru a creşte apetitul pentru vaccinare, autorităţile vor să implice medicii de familie şi spitalele.

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordo­natorul campaniei de vaccinare în Ro­mânia, are trei priorităţi pentru a da un im­puls campaniei de vaccinare, care implică medicii de familie, spitalele şi centrele de vaccinare deja deschise, unde oamenii se vor putea prezenta fără programare pentru toate tipurile de vaccin, nu doar pentru AstraZeneca, aşa cum este în acest moment.

Pentru că nu mai există coadă la vaccinare, iar pragul de 100.000 de per­soane imunizate pe zi nu a fost atins, sunt în discuţii o serie de măsuri prin care oamenii să poată avea acces mai uşor la un ser care să le ofere imunitate în faţa virusului.

„Cea mai importantă (măsură - n.red.) este completarea modalităţii de progra­mare şi anume această posibi­litate de prezentare directă în centrele de vaccinare. Printr-o coordonare bună la nivelul centrelor de vaccinare şi cu implicarea coordonatorilor din centrele de vaccinare, sunt convins că vom reuşi să asigurăm această fluiditate a activităţii centrelor de vaccinare, încât să menţinem un echilibru bun, favorabil, între numărul de persoane care se prezintă, disponibilitatea do­zelor şi riscul de irosire a acestora“, a spus ieri medicul Valeriu Gheorghiţă în conferinţa săptămânală pe tema vaccinării.

Iar prima măsură urmează să intre în vigoare în 7 mai, când persoanele se pot prezenta direct la centru în perioada zilelor de sâmbătă, duminică şi luni, fără programare în platformă.

Dacă sunt doze disponibile în afară de cele din platformă, aceste persoane care se prezintă direct vor putea fi imunizate. Prioritate vor avea persoa­nele de peste 60 de ani, dar şi restul oamenilor vor avea acces. „A doua prioritate este creşterea numărului de persoane vaccinate prin intermediul cabinetelor de medicină de familie. A treia prioritate este demararea vacci­nărilor în spitale pentru persoanele internate cu boli cronice, lucrăm la această instrucţiune care reglementează modalitatea de vaccinare“, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Până acum, doar 3.000 de medici de familie şi-au arătat disponibilitatea să vaccineze împotriva COVID-19. Este de menţionat că medicii de familie vaccinează cu serul produs de compania Johnson & Jonhson, care se admi­nistrează într-o singură doză. În total sunt peste 11.000 de medici de familie, din cele mai recente date de la Statistică.

Un alt aspect despre care a vorbit Gheorghiţă în cadrul conferinţei este autorizarea vaccinului Pfizer pentru grupa de vârstă între 12 şi 15 ani, iar medicul a precizat că în următoarele zile este de aşteptat ca Agenţia Euro­peană a Medica­mentului să autorizeze imunizarea pentru copiii din categoria de vârstă menţionată.

La nivelul schimbărilor în plat­forma naţională de vaccinare, medicul a amintit posibilitatea modificării cen­trului de vaccinare pentru rapel, astfel încât persoanele care au făcut a doua doză într-un centru departe de casă să poată merge mai aproape dacă există locuri libere.

Numărul persoanelor vaccinate cu ambele doze a trecut luni de 2 milioane de oameni, ceea ce înseamnă o serie de beneficii pentru aceştia, dacă au trecut 10 zile de la rapel.

Un beneficiu pentru persoanele vaccinate cu două doze şi care au zece zile de la rapel este faptul că nu vor mai intra direct în carantină după contactul cu o persoană confirmată pozitiv cu noul virus.

Un alt avantaj posibil la zece zile de la vaccinarea cu a doua doză este legat de călătorii dinspre ţări din lista galbenă, iar după 10 zile de la rapel cei care vin din zone de risc epidemiologic nu mai stau în carantină.

 

Vaccinul AstraZeneca, ocolit de oameni

Apetitul oamenilor de a se vaccina cu AstraZeneca este unul mic, deşi serul are o eficacitate de peste 60% şi a fost ales pentru imunizare inclusiv de lideri puternici ai unor ţări europene, precum cancelarul Germaniei Angela Merkel sau prim-miniştrii Marii Britanii (Boris Johnson) şi Franţei (Jean Castex). În contextul informaţiilor privind reacţiile postvaccinare, după ce s-a identificat, foarte rar însă, un risc de tromboză - formarea unui cheag de sânge şi migrarea acestuia într-o zonă vitală, oamenii ocolesc imunizarea cu serul AstraZeneca. De exemplu, dacă la 8 martie s-au imunizat cu prima doză 6.314 persoane, la rapel, la 3 mai, s-au prezentat doar 5.044 persoane, adică circa 1.300 mai puţine. Iar la prima doză cu AstraZeneca, numărul nu sare de 1.000 de persoane zilnic în prezent. „Având în vedere că numărul persoanelor vaccinate cu prima doză cu vaccin de la compania AstraZeneca este în scădere, aşa cum am anunţat şi săptămâna trecută, urmează ca la aproape jumătate din fluxurile de vaccinare cu vaccin de la AstraZeneca să fie distribuit vaccin de la compania Pfizer şi foarte probabil şi vaccin de la compania Moderna, în funcţie de evoluţia stocurilor“, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO