Eveniment

Von der Leyen crede că UE şi Marea Britanie încă pot ajunge la un acord privind relaţiile post-Brexit

Von der Leyen crede că UE şi Marea Britanie încă pot...

Autor: Mihai Draghici

17.09.2020, 18:30 77

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a exprimat convingerea că încă este posibil un acord între Marea Britanie şi Uniunea Europeană privind relaţiile viitoare dacă va fi depăşită criza generată de iniţiativa Guvernului britanic de modificare a unor clauze ale Acordului Brexit.

Ursula von der Leyen a declarat, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, că iniţiativa Guvernului Boris Johnson de a modifica unele clauze ale Acordului privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost o "surpriză foarte neplăcută".

"Încă sunt convinsă că putem ajunge la un acord. Este mai bine să nu avem această distragere a atenţiei prin exprimarea dubiilor asupra unui acord internaţional existent, ci să ne concetrăm pe obţinerea noului acord, timpul este scurt", a afirmat preşedintele Comisiei Europene.

Declaraţiile reflectă strategia Uniunii Europene de a menţine negocierile cu Marea Britanie, în timp ce Bruxellesul continuă să conteste proiectul de lege propus de Guvernul Boris Johnson, pentru modificarea unor clauze ale Acordului Brexit. Potrivit unor diplomaţi europeni, Bruxellesul va decide abia după următoarea sesiune de negocieri cu Marea Britanie dacă va iniţia vreo acţiune legală împotriva Londrei.

Uniunea Europeană vrea consolidarea parteneriatelor cu Statele Unite şi Marea Britanie, a declarat miercuri Ursula von der Leyen în "Discursul despre Starea Uniunii", avertizând însă Guvernul Boris Johnson asupra negocierilor privind relaţiile post-Brexit. "În afară de a reacţiona mai activ la evenimentele de pe plan mondial, Europa trebuie să aprofundeze şi să îşi îmbunătăţească parteneriatele cu prietenii şi aliaţii. (...) Avem nevoie de noi începuturi în relaţiile cu vechi prieteni, pe ambele maluri ale Atlanticului, pe ambele maluri ale Canalului Mânecii", a subliniat preşedintele Comisiei Europene. Referindu-se la negocierile cu Guvernul de la Londra pe tema relaţiilor post-Brexit, Ursula von der Leyen a precizat: "Cu fiecare zi care trece, şansele unui acord obţinut în timp util încep să scadă. Negocierile sunt mereu dificile, suntem obişnuiţi cu acest lucru".

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson intenţionează să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO