Eveniment

Volintiru, de la restructurări de companii private la preşedinte al AVAS

Adrian Volintiru. Foto: Andreea Alexandru

Adrian Volintiru. Foto: Andreea Alexandru

Autor: Adrian Cojocar

19.11.2012, 00:05 1044

Adrian Volintiru, un expert în domeniul restructurărilor care a ocupat poziţii de top în mai multe companii private de pe plan local, a fost numit de premierul Victor Ponta în fruntea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Volintiru a preluat funcţia de preşedinte la una dintre cele mai importante instituţii ale statului după ce anterior a restructurat din poziţia de director general producătorul de generatoare de aburi Vulcan Bucureşti (simbol bursier VULC), controlată de Ovidiu Tender. El l-a înlocuit pe Marius Lucian Obreja, fostul preşedinte al AVAS.

Volintiru declara într-unul dintre interviurile acordate ZF că nu-i place să stea prea mult într-un singur loc şi va pleca după ce va pune pe pi­cioare compania lui Ovi­diu Tender. El nu a putut fi contactat ieri pen­tru a comenta pe marginea numirii sale.

Adrian Volintiru a fost de-a lungul timpului direc­tor financiar la compania de salubrizare REBU şi mai multe companii din grupul Rompetrol, respec­tiv Rompetrol Vega, Rompetrol Downstream, Rompetrol SA, Marexim şi Rompetrol Rafinare, la aceasta din urmă pe­trecând cel mai mult timp, din 2000 până în 2006.

În 2010, după ce Dinu Patriciu a vândut Rom­petrol, Volintiru a preluat funcţia de director general şi preşedinte al Kaspersky Lab România, filiala locală a unuia dintre cei mai mari producători mondiali de software antivirus.

În ultimul an şi jumătate Adrian Volintiru s-a ocupat de restructurarea firmei lui Tender, Vulcan, care se confrunta cu pierderi masive, de mai multe zeci de milioane de lei pe an şi era aproape în incapacitate de plată. În scurt timp expertul în restructurări a reuşit să se înţeleagă cu băncile creditoare şi să redreseze Vulcan, care a raportat anul acesta cel mai mare profit din istoria acesteia, ce s-a cifrat în primele şase luni la 11,1 mil. lei (2,5 mil. euro). În acelaşi interval din 2011 firma înregistrase pierderi de 15,5 mil. lei (3,7 mil. euro). În mandatul lui Volintiru la Vulcan, compania a câştigat la o licitaţie internaţională un contract în valoare de 54 mil. dolari, contract care depăşeşte de două ori afacerile înregistrate de societate anul trecut.

Premierul Victor Ponta a mai decis ca în funcţia de vicepreşedinte al AVAS să fie numit Andrei George Creci, fost director executiv adjunct în Primăria Capitalei, în locul lui Radu Ghidău. Deciziile au fost semnate vineri de şeful Guvernului. Marius Obreja, citat de Mediafax, a declarat că decizia de schim­bare a sa din funcţia de preşedinte al AVAS este o de­cizie politică şi că „din punct de vedere tehnic“ nu are ce să îşi reproşeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO