Eveniment

Vlas: Clauza de garantare a banilor investiti la FNI era ilegala

01.04.2005, 00:00 31

Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, a declarat ieri, in fata instantei Tribunalului Bucuresti, ca acea clauza privind garantarea rascumpararii banilor investiti la FNI in conditiile in care fondul s-ar fi prabusit era ilegala.


"Cred ca existenta acestei clauze de garantare a banilor a determinat aceste investitii mari facute de aproape 300.000 de investitori. La numirea mea, in august '98, ca administrator al Fondului exista aceasta prevedere, desi nu era legala. Potrivit legii, fiecare investitie presupune si un risc. Astfel, consider ca investitorii au fost indusi in eroare", a declarat Vlas.


Ea a mai spus ca proiectul FNI ii apartine si ca nu includea asemenea clauze, aceste "prevederi noi" fiind incluse de Sorin Ovidiu Vintu, ulterior. Vlas a sustinut ca nici ea nu cunostea aceste prevederi la acel moment si ca, ulterior, a aflat de ele dintr-o scrisoare de prezentare a Fondului, adresata de Sorin Ovidiu Vintu unor investitori.


"Nu am avut cunostinta de modificarea prospectului de oferta publica. Sunt convinsa ca reprezentantii Comisiei Nationale de Valori Mobiliare m-au somat in numeroase randuri referitor la aceste aspecte, dar eu nu puteam modifica nimic pentru ca ar fi urmat o avalansa de rascumparari, iar Fondul s-ar fi prabusit", a mai sustinut Vlas.


Totodata, ea a facut referiri la valoarea unitatii de fond care pe piata era cunoscuta ca fiind mult mai mare decat cea reala. Astfel, desi valoarea reala a unitatii de fond era de 7.000 de lei, la prabusirea FNI, pe piata era cotata, potrivit expertizei realizate de anchetatori in acest caz, la suma de 103.720 de lei. Supraevaluarea acestei unitati de fond era facuta tocmai pentru acoperirea lipsei de bani din Fond, iar valoarea trebuia trecuta mult mai mare decat cea reala tocmai pentru a atrage investitorii.


Vlas a explicat ca, in aceasta situatie, calculul era facut in functie de necesitati si in functie de cererile de rascumparare, trebuind sa se asigure o crestere tentanta. "Calculul trebuia facut de unitatea depozitara, dar Fondul nu avea o asemenea unitate, astfel incat valoarea unitatii de fond era stabilita in cadrul societatii de administrare. Astfel, cresterea valorii era facuta de Nicolae Popa, la ordinul lui Vintu, iar apoi era transmisa SOV Invest-ului. Nu pot spune cine facea efectiv aceste calcule", a explicat Ioana Maria Vlas.


Ea si-a recunoscut vina pentru toate aceste probleme pe care le cunostea, dar pe care le-a tolerat in speranta ca, daca ar fi avut timp mai mult la dispozitie, ar fi putut sa evite consecintele prabusirii Fondului.


Totodata, Vals l-a acuzat pe Vintu ca scotea bani de la FNI prin intermediul unor contracte fictive si acest fapt a contribuit in mod semnificativ la prabusirea Fondului.


In timpul audierii sale in fata instantei, Ioana Maria Vlas a spus despre contractul de fidejusiune prin care CEC garanta rascumpararea banilor in cadrul prabusirii FNI ca nu era valabil si prin acesta s-a urmarit tocmai inselarea celor 300.000 de investitori prin sporirea increderii. Maria Vlas a mai spus ca membrii Consiliului de Administratie al CEC au refuzat in mod ferm ca, prin intermediul institutiei, sa se poata vinde titluri de la FNI. "Afilierea siglei CEC alaturi de cea a FNI a urmarit inselarea celor 300.000 de investitori care astfel au avut mai mare incredere in Fond. Chiar eu am tinut o conferinta de presa prin care am facut publica aceasta afiliere CEC-FNI. A fost un show foarte bun. Nu stiu cati


m-au crezut, dar cert este ca acest contract de fidejusiune nu a fost niciodata valabil", a mai declarat Vlas.


Tribunalul Bucuresti a hotarat ieri ca in dosarul FNI sa se introduca drept parte responsabila civilmente si Casa de Economii si Consemnatiuni, in timp ce mii de investitori au ingreunat accesul pe holurile institutiei si in fata acesteia, fapt ce a determinat interventia fortelor de ordine.


Instanta si-a motivat decizia de introducere ca parte responsabila civilemente a CEC prin faptul ca unul dintre inculpatii in proces este Camenco Petrovici, fostul presedinte al institutiei, cel care a semnat contractul de fidejusiune/cautiune cu SOV Invest.


De asemenea, instanta a mai hotarat ca fondurile societatilor SOV Invest si FNI sa ramana blocate, cererea facuta de catre investitori privind deblocarea acestor conturi fiind apreciata de instanta ca prematura. Instanta a spus ca in aceste conturi sunt sume de aproximativ 100 de miliarde de lei, iar prejudiciul pe care l-au suferit cei aproximativ 200 de mii de investitori la FNI este estimat la suma de 4.000 mld. lei (peste 100 mil. euro).


In jurul orei 14, ambele intrari in Tribunalul Bucuresti erau blocate din cauza faptului ca mii de oameni, in principal pensionari, au venit din toate colturile tarii. Oamenii au inceput sa se adune la ora 5.30, dupa sosirea in Capitala a primului tren plecat din Ardeal.


In aproximativ sase ore, numarul pagubitilor s-a inzecit, acestia devenind din ce in ce mai agitati pe masura ce ora procesului se apropia.


Procesul a fost fixat pentru ora 13.00, ora pana la care cele cateva zeci de mii de investitori trebuia sa-si completeze o declaratie prin care aratau ca se constituie parti civile in dosar. Daca in primele ore ale diminetii situatia a putut fi tinuta sub control, de la ora 10.00 tensiunea a crescut, motiv pentru care la Tribunalul Bucuresti au fost dublate efectivele de forte de ordine, fiind adusi si jandarmi.


Prima problema a fost atunci cand persoanele care nu au mai putut sa intre in sediul Tribunalului Bucuresti au incercat sa ia cate una sau mai multe declaratii pentru constituirea ca parti in dosar.


Agitatia din fata Tribunalului a determinat fortele de ordine sa blocheze intrarea principala, in incinta fiind permis doar accesul avocatilor si a magistratilor, pe la intrarea oficiala.


Tensiunile au luat amploare atunci cand persoane care nu erau parti in acest caz, ci in alte dosare, au incercat sa intre in sediul Tribunalului, pentru diferite demersuri procesuale sau pentru cauzele in care fusesera citati. Timp de aproximativ o ora, acest lucru nu a fost posibil din cauza busculadei si a aglomeratiei de la intrarile de acces in institutie.


Jandarmii, prezenti afara tocmai pentru a domoli agitatia si tensiunea, au fost oarecum depasiti de numarul pagubitilor atunci cand, in jurul orei 12.30, li s-a comunicat ca o parte dintre petenti pot intra in sala de judecata. Usile au fost, pur si simplu, luate cu asalt, oamenii fiind striviti in momentul in care au incercat sa intre in sala de judecata.


In ciuda tuturor acestor probleme, oamenii s-au aratat optimisti si increzatori ca in acest dosar se va face dreptate. Multi dintre ei s-au plans ca banii investiti la FNI reprezentau singura lor sursa de existenta, in conditiile unor pensii de cel mult trei-patru milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO