Eveniment

Vladescu: Majorarea pensiilor va crea probleme pentru inflatie si buget

26.10.2007, 18:34 19

Fostul secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu, si-a facut ieri bilantul activitatii in aceasta institutie - pe care a si condus-o din august 2005 si pana in aprilie 2007 - si a reluat ideea ca, din punct de vedere macroeconomic, majorarea pensiilor nu poate avea un efect pozitiv.
"Daca ma intrebati din punctul de vedere al unui macroeconomist, va spun ca nu sunt de acord cu majorarea pensiilor, pentru ca poate genera efecte negative asupra inflatiei si a deficitului bugetar", a spus ieri Vladescu. El a adaugat totusi ca nu poate sa nu fie de acord cu aceasta masura daca ar privi-o din punctul de vedere al unui pensionar sau al unui politician.
Vladescu a admis ca premierul Calin Popescu-Tariceanu, care ii este "prieten apropiat", a fost nemultumit de declaratiile lui legate de majorarea pensiilor, dupa ce Guvernul a cedat presiunilor PSD privind adoptarea unor masuri sociale, precum majorarea punctului de pensie. Vladescu a spus atunci ca isi doreste ca legea bugetului de stat sa fie respinsa "pentru a se anula prostiile de legi pe care le da PSD".
"Relatia mea cu primul-ministru are aspecte pe care le separam: cea profesionala si cea personala. Atunci s-a suparat, dar chiar daca exista un dezacord profesional, exista o doza de respect", a spus Vladescu. El a adaugat ca fiecare are prieteni si nu intotdeauna suntem fericiti cu ce fac ei, "dar asta nu inseamna ca nu ramanem prieteni".
La incheierea mandatului, Vladescu isi reproseaza ca nu a reusit, in calitate de ministru, sa transmita o imagine mai fidela a ceea ce se intampla in institutia in care a lucrat si sa creeze deschiderea pe care "toata lumea o astepta".
Un alt regret al fostului ministru si secretar de stat il reprezinta faptul ca in Romania, in ciuda resurselor semnificative, nivelul investitiilor ramane inca scazut. "Desi exista finantare, mai sunt inca multe de facut la nivelul investitiilor. Poate ca ultimii doi-trei ani constituie doar un inceput", a spus el.
Chiar daca pleaca din Ministerul Finantelor, Vladescu ramane presedinte al comisiei de privatizare a Automobile Craiova. In aceasta calitate, el a sustinut ca Ford doreste sa inceapa activitatea la fabrica de la Craiova in primavara anului viitor, iar un termen rezonabil pentru compania americana in obtinerea avizului de la Comisia Europeana (CE) ar fi martie-aprilie. Ford a stabilit primavara anului viitor ca moment limita pentru inceperea activitatii la Craiova. Probabil martie-aprilie va fi un termen rezonabil in obtinerea avizului CE pentru a nu se retrage", a spus Vladescu.
In ceea ce priveste criticile Comisiei Europene, el a explicat ca celalalt competitor, General Motors, nu a contestat niciodata nici procedura, nici rezultatul final al privatizarii. Vladescu apreciaza ca situatia aparuta in relatia cu CE reprezinta mai mult o lipsa de comunicare din partea celor doua parti si mai putin o problema de ajutor de stat.
Comisia Europeana a solicitat Romaniei sa trimita, in 30 de zile, datele necesare evaluarii ajutorului de stat pentru Automobile Craiova si sa inceteze orice actiune de punere in aplicare a contractului de privatizare incheiat cu Ford sau privind legea speciala de reglementare a tranzactiei.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat ieri ca Romania a transmis CE clauzele confidentiale ale contractelor de privatizare a companiilor Automobile Craiova, Tractorul Brasov si Petrotub Roman si a cerut autoritatilor europene sa prelungeasca perioada de remitere a datelor privind ajutorul de stat la Tractorul si Petrotub.

Vosganian: Avem multi oameni care-l pot inlocui
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian spune ca exista oricand persoane capabile in minister gata sa-l inlocuiasca atat pe fostul secretar de stat pe finante, Sebastian Vladescu, si chiar si pe el din functia de ministru. "Avem un colectiv solid la Finante, cu persoane competente care ar putea sa suplineasca oricand atat pe domnul Vladescu, cat si pe mine. Postul lasat vacant in urma demisiei lui Vladescu va fi ocupat in cel mai scurt timp, atributiile urmand sa fie preluate de predecesori din mers", a afirmat Vosganian. El a mentionat ca a avut mai multe discutii cu Vladescu pe tema demisiei, anterior renuntarii la functie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO