Eveniment

Vladescu, catre consilierii economici: Va rog, scoateti tara din criza! Fara exporturi, nu avem nicio sansa

Vladescu, catre consilierii economici: Va rog, scoateti tara din criza! Fara exporturi, nu avem nicio sansa
18.02.2010, 23:30 21

Este putin probabil ca Romania sa aiba o crestere economicasolida pe termen lung fara o majorare solida a exporturilor, estede parere ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
El i-a rugat pe consilierii economici din strainatate sa lasedeoparte aroganta si sa trateze in mod egal toti intreprizatoriiromani, "ca pe niste oameni care vor sa faca treaba", pentru aajuta la revigorarea exporturilor si iesirea din criza. "Va rog sascoateti tara din criza, pentru ca fara exporturi solide nu avemnicio sansa. (...) Va rog sa aveti curajul sa va duceti sa vabateti pentru companiile romanesti."
Romania are 130 de consilieri economici in 74 de tari, care aurolul de a promova relatiile economice pe plan extern pentruatragerea investitiilor straine, dezvoltarea schimburilorcomerciale, in principal a exporturilor, si sprijinirea oamenilorde afaceri romani in accesarea pietelor externe.
Vladescu si-a exprimat regretul ca pentru o buna parte din economiaromaneasca consilierii economici din strainatate sunt inexistenti,iar aceasta "inexistenta" face ca o buna parte din economiaromaneasca sa nu fie conectata la exterior.
Si Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a sustinut importantapromovarii exporturilor in contextul actual si a atras atentia camisiunea consilierilor economici este cu atat mai importanta cu catse circumscrie unui nou model de crestere in care exportul net sadevina mai important. "Romania trebuie sa se adapteze unui noumodel de crestere economica in care exportul net sa aiba mult maimulta importanta. Modelul de crestere bazat aproape inexclusivitate pe consum si foarte putin pe exportul net s-a dovedita fi nesustenabil."
In conditiile in care China va acapara zona de exporturi demarfuri, Europa va deveni in viitorul apropiat o zona exportatoarede servicii, astfel ca Romania va trebui sa se adapteze acesteisituatii si sa fie atenta in special la exporturile de servicii, inopinia lui Lazea.

Statul trebuie sa investeasca masiv
De asemenea, reprezentantii oamenilor de afaceri cred ca relansareaeconomica ar putea avea ca motor exporturile, dar si investitiilemajore ale statului in IT.
"Este previzibil ca in acest an exportul va merge foarte bine. Pede o parte, este bine cand creezi PIB din exporturi, avand totodatafirme competitive, insa este rau ca nu ai cerere interna sidistrugi niste verigi din lanturile de productie interna", sustineFlorin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri dinRomania.

Cum ajuta bancile economia
Sistemul bancar nu va avea, cel mai probabil, un rol suficient deputernic pentru a fi motor al cresterii economice, in conditiile incare dificultatile legate de creditele neperformante nu se vorincheia. Si in viziunea bancii centrale reluarea durabila aprocesului de creditare va succeda cu un anumit decalaj redresareaactivitatii economice.
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a spus case incearca totusi gasirea unor solutii pentru relansareacreditarii si, in baza ei, a economiei.
El a precizat ca anul trecut s-a inregistrat o reducere acreditarii cu 3,6% in termeni reali, o contributie importantaavand-o diminuarea imprumuturilor contractate de populatie. "Estede asteptat ca si in 2010 sa avem aceeasi evolutie, undeva in jurul«cresterii zero». In ceea ce priveste finantarea economiei, avemcateva semne bune, incercam sa gasim solutii."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO