Eveniment

Vladescu anunta la Londra accelerarea privatizarii CEC

23.05.2006, 00:00 13

Guvernul va anunta in saptamanile urmatoare termenul de depunere a ofertelor finale pentru privatizarea CEC, o data ce strategia revizuita privind vanzarea unui pachet de 69,9% din actiuni va fi publicata in Monitorul Oficial, a declarat la Londra Sebastian Vladescu, ministrul finantelor si seful comisiei de privatizare.

"Avem deja adoptata noua strategie de privatizare adaptata in urma experientei cu BCR, si dupa publicare vom anunta investitorilor interesati intervalul pentru consultarea camerei de date si termenul de depunere a ofertelor angajante", a spus Vladescu.

El a fost interpelat de Theodore Karakasis, director general adjunct al grupului elen EFG Eurobank - unul din investitorii inscrisi in competitia pentru CEC.

"In ultima perioada au fost mai multi pasi inapoi in procesul de privatizare", a spus Karakasis. El a reconfirmat interesul EFG Eurobank pentru preluarea CEC, mentionand ca grupul elen a prezentat cea mai mare oferta preliminara in etapa de selectare a investitorilor potentiali.

Sebastian Vladescu i-a raspuns ca procesul de privatizare "este in curs" si practic nu se mai pune problema amanarii.

"In perioada urmatoare vom accelera procedurile, asa incat cred ca privatizarea se va incheia spre sfarsitul acestui an", a afirmat Vladescu in fata investitorilor participanti la un seminar de prezentare a Romaniei la reuniunea anuala a BERD.

Alaturi de EFG Eurobank, care este actionarul majoritar al Bancpost, in cursa pentru CEC au mai fost acceptate bancile Raiffeisen, Dexia, National Bank of Greece si OTP, italienii de la Monte dei Paschi semnaland intentia de a abandona cursa.

La sfarsitul lunii aprilie, Executivul a modificat strategia de privatizare a CEC, statul urmand sa vanda un pachet de 69,9% din actiuni unei institutii financiar-bancare internationale.

In plus, la inceputul acestei luni, Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare a Camerei Deputatilor a decis ca, pe langa pachetul de 69,9% din actiuni care va fi vandut unui cumparator strategic, 5% dintre actiunile CEC sa fie vandute catre salariatii unitatii si pensionarii care au avut aici ultimul loc de munca, la un pret egal cu cel din cazul vanzarii pachetului majoritar.

CEC a obtinut in primul trimestru un profit net de aproape 12,7 milioane de lei (echilvalentul a 3,5 milioane de euro), mai mult decat inregistra la sfarsitul anului trecut.

In primul trimestru al lui 2005 CEC intra pe pierderi, in contextul in care BNR scazuse drastic dobanzile oferite la instrumentele de sterilizare, care reprezentau cea mai mare parte a portofoliului bancii.

Intre timp, banca a reusit sa plaseze mai multi bani in credite acordate clientilor, ceea ce s-a vazut si in cresterea veniturilor.

Activele CEC au urcat cu 7% numai de la inceputul anului, ajungand la aproape 6 miliarde de lei (ceva mai mult de 1,7 miliarde de euro).



Intarziere /n finalizarea privatizarii BCR

Verdictul Comisiei Europene privind eventualul ajutor de stat pe care l-ar fi implicat preluarea de catre BCR a unor active ale fostei Bancorex intarzie finalizarea tranzactiei prin care grupul austriac Erste Bank urmeaza sa obtina controlul asupra BCR. "Pana se pronunta Comisia, suntem legati de maini si de picioare", a declarat Sebastian Vladescu, ministrul finantelor. Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, estimase in aprilie ca finalizarea procedurilor ar putea avea loc pana pe 21 iunie insa surse apropiate tranzactiei afirma ca procesul va fi intarziat, inclusiv din cauza birocratiei AVAS, care vinde actiunile detinute de stat. Comisia de privatizare a selectat Citibank Londra pentru deschiderea contului escrow in care Erste Bank urmeaza sa verse cele 3,75 miliarde de euro reprezentand pretul pentru pachetului de 61,8% din actiunile BCR. Sebastian Vladescu afirma ca partea de 2,2 miliarde de euro cuvenita statului va intra in contul Trezoreriei deschis la Banca Nationala. BNR isi facea griji in privinta impactului pe care l-ar putea avea intrarea pe piata a unei asemenea sume in valuta. Vladescu spune ca principalele destinatii ale sumei incasate din privatizarea BCR raman finantarea pilonului doi al sistemului de pensii si a unor mari proiecte de infrastructura. El a declarat ca Guvernul lucreaza la un nou cadru legal care sa permita realizarea unor astfel de proiecte in parteneriat public-privat. De asemenea, a invitat investitorii straini sa se implice in modernizarea aeroporturilor si porturilor romanesti, estimand la peste un miliard de euro necesarul de investitii in domeniu.

razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO