Eveniment

​Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Avem mai multe centre de vaccinare cu circuit închis decât cu circuit deschis, vom reevalua centrele din subordine. 30% dintre oamenii vaccinaţi nu apar în platformă naţională

​Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Avem mai...

Autor: Georgiana Mihalache

27.01.2021, 16:07 942

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a criticat organizarea centrelor de vaccinare, precizând că sunt mai multe cele cu circuit închis, acolo unde se pot vaccina doar anumite categorii de persoane, faţă de cele cu circuit deschis, unde pot ajunge toţi oamenii eligibili pentru etapa a doua.

În plus, 30% dintre persoanele vaccinate nu apar în platforma de vaccinare, aceştia fiind înscrişi în schimb în registrul naţional de vaccinare. Datele între cele două platforme nu sunt încă sincronizate.

„În perioada următoare ministerul Sănătăţii va trebui să vegheze la două vulnerabilităti – 30% dintre vaccinări sunt in afara platformei de vaccinare. Sunt 30% dintre oameni in registrul national de vaccinare si nu sunt in platforma de vaccinare. Sunt centre care nu sunt informatizate, lucrurile se fac pe hartie. Faptul ca oamenii nu se programează in platformă si sunt inregistrati in registrul national de vaccinare sunt o vulnerabilitate care trebuie remediate cat mai rapid. 30% din totalul de vaccinuri este mult, trebuie să mergem cat mai mult spre o siguranta oferita tuturor. Avem mai multe centre cu circuit închis decât cu circuit deschis. Lucrul acesta ne îngrijorează. Nu există o hotărâre a guvernului sau a Ministerului Sănătăţii care să fi aprobat aşa ceva”, a spus Vlad Voiculescu într-o conferinţă de presă.

Ministerul Sănătătii a spus că este nevoie de păstrarea unor centre, pentru medicii care trebuie să facă rapelul, de exemplu, însă la costuri reduse.

În prezent, sunt 583 de centre în total, însă doar 213 sunt deschise pentru etapa a doua. Centrele cu circuit închis sunt fie în unităţi sanitare, fie în unităţi militare sau în alte locuri.

 

Ce a mai declarat ministrul Sănătăţii:

„Am descoperit între 15 si 23 ianuarie în registrul de vaccinare 1.353 de persoane vaccinate marcate ca eligibile pentru etapa a treia. Ar putea fi eroare de introducere a datelor sau cineva a sărit peste rând.

Se vor face echipe mixte de control pentru a verifica cum stau lucrurile în fapt la nivelul centrelor de vaccinare. România în acest moment în care este o problemă cu cantitatea de vaccin nu poate fi un sat fără câini. Avem nevoie de sancţiuni pentru a verifica dacă strategia este respectată la nivelul centrului de vaccinare.

Cererea este mai mare decât oferta producătorilor şi trebuie să îi protejăm pe cei la risc. Ministerul sănătăţii a semnat o comandă de 9 milioane de doze pentru vaccinul CureVac, care incă nu a fost aprobat.

Trebuie să ii protejăm pe cei vulnerabili pentru că doar aşa salvăm vieţi.

Sunt multe spitale închise pentru cei care suferă de boli cronice, pandemia a făcut mult rău, mai ales celor care au fost infectaţi cu COVID-19, fie nu au avut acces la servicii medicale”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO