Eveniment

Viza pentru Serbia blocheaza transportatorii

14.07.2004, 00:00 19

Transporatorii rutieri sunt nemultumiti de faptul ca introducerea, de la 1 iulie, a vizelor pentru cetatenii romani de catre Serbia si Muntenegru a dus la blocarea unui numar de circa 100 de camioane ale firmelor romanesti pe teritoriul acestei tari.
"Este un blocaj cauzat de faptul ca Serbia a raspuns introducerii de catre Romania a vizelor pentru cetatenii acestei tari, insa operatorii de transport romani nu au avut posibilitatea obtinerii de vize pentru soferii lor si cu atat mai putin pentru cei aflati deja in curse spre Italia. Soferii care vor ajunge la intrarea in Serbia la intoarcerea din Italia se vor afla in imposibilitatea de a obtine vize deoarece la efectuarea transporturilor rutiere internationale sunt necesare autorizatii de transport valabile pentru o cursa dus-intors, iar dupa stampilarea acestor autorizatii, la retur, de catre autoritatile tarilor tranzitate, accesul autovehiculelor nu mai este permis decat in baza unor noi autorizatii", spune Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), organizatie din care fac parte 10.000 de firme de profil.
Autorizatiile sunt acordate in contingente limitate si considerate insuficiente de catre transportatorii romani iar schimbarea traseului de retur spre Romania este imposibila.
Dinescu sustine ca, in aceste zile, sunt camioane incarcate, care au autorizatii de Serbia, si care astepta sa intre in aceasta tara dar care nu pot face acest lucru pentru ca soferiii acestora nu au vize.
"Aceste camioane nu isi pot schimba ruta spre Italia pentru ca nu au autorizatii de la alte tari. Autorizatiile de Ungaria inregistreaza cel mai mare deficit in prezent", spune Dinescu.
El mai spune ca spera ca intalnirea de astazi dintre ministrul de externe, Mircea Geoana, si omologul sau sarb va pune capat situatiei actuale.
Transportatorii solicita un un termen de gratie de 15 zile pentru introducerea vizelor soferilor profesionisti din Romania sau eliberarea vizelor in frontiera. O alta solutie ar fi tranzitarea Serbiei contra taxei de 55 de euro pana la o data la care Ambasada Serbiei la Bucuresti va incepe efectiv eliberarea vizelor.



stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO