Eveniment

Vis prezidential implinit dupa opt ani: bani pentru Oltenita

18.03.2003, 00:00 33

Presedintele Ion Iliescu, tot mai activ in ultima vreme, se comporta ca un "super avocat al poporului" asa cum singur a declarat ca trebuie sa fie un sef de stat. Numai in ultima saptamana a vizitat sectoarele 1 si 6 din Bucuresti iar, ieri, s-a aflat la Oltenita. Pe de o parte, iesirile in popor ale sefului statului compenseaza legatura mai degraba rece a partidului de guvernamant cu electoratul. Pe de alta parte insa, aceasta deschidere continua a presedintelui catre categorii diferite de cetateni- de la pensionari, la targovete, la softisti, elevi, ingineri, profesori universitari- tine de stilul personal al sefului statului care mereu s-a simtit ca pestele in apa intre oameni. Tezele sale lansate in deplasarile in tara, uneori contestate alteori considerate avertismente- criticile fata de FMI  de la Focsani, cele privind imbogatitii care-si construiesc vile in Bucuresti, lansate la Oltenita, atacul la scolile de lux de la Sinaia, discriminarea din UE fata de producatorii agricoli din Romania - contureaza portretul unui politician de stanga consecvent in propriile pareri, indiferent de reactiile de multe ori critice la interventiile sale.  Iata ca, ieri, la Oltenita, seful statului a obtinut, dupa ani de insistente si un lucru concret: o investitie bugetara pentru relansarea turismului in orasul sau natal Oltenita. De precizat ca seful statului antreneaza deseori si ministri in deplasarile sale prin tara. Dan Matei Agathon, ieri, pentru a doua oara intr-o delegatie prezidentiala, nu egaleaza prezentele mult mai dese ale ministrilor Mitrea, Andronescu si Dan Ioan Popescu.

Orasul emotiilor prezidentiale
In ultimii opt ani, ca presedinte, Ion Iliescu si-a vizitat orasul natal de cel putin cinci ori. De fiecare data a fost intampinat de autoritatile locale, de propriile rude de pe linie paterna, de fosti profesori sau colegi de scoala. "De cate ori vin la Oltenita ma cuprinde emotia orasului unde m-am nascut si unde mi-am petrecut primii ani ai copilariei", spunea el in 1995. Inca de atunci, presedintele lansa ideea - greu de pus in practica - a dezvoltarii zonei prin turism. In 1995 el vedea orasele dunarene - Oltenita, Giurgiu, Calarasi - salvate de vanzarea catre straini a iahturilor de lux, la 60.000 de dolari bucata. Aceeasi ideea a fost nuantata, de la vizita, la vizita, in 1996, 2001 si  2002. Forma ei cea mai recenta era ori organizarea unor croaziere pe Dunare, ori deplasarea bucurestenilor in week -end la picnic in judetele dunarene. Ieri, pe drumul spre Oltenita, la Plataresti, seful statului a fost oprit de o pensionara care l-a abordat familiar- "am 73 de ani, suntem colegi"- si s-a plans de pensia mica. Tot ieri, presedintele care s-a intalnit cu un grup de copii si s-a interesat daca primesc cornul si laptele. Ieri, seful statului a obtinut o importanta victorie. Ministerul Turismului va aloca in acest an trei miliarde de lei pentru realizarea unei zone de agrement la malul Dunarii, in orasul Oltenita, aceasta fiind prima parte dintr-o investitei de zece miliarde lei.  Zona de agrement la Dunare va cuprinde un sat de vacanta, un debarcader, un miniteatru in aer liber, precum si standuri pentru pescuit. Iliescu, bine dispus a propus chair si "reinvierea" unor practici culinare locale, prima reteta a "crapului la carton", oferindu-se sa o dea chiar el, potrivit Mediafax.

In Bucuresti, ca-n Africa de Sud
"N-am venit sa controlez" asa spunea Ion Iliescu, saptamana trecuta, aflat in vizita de lucru in sectoarele 1 si 6, etapa pregatitoare pentru sedinta din 24 martie a Consiliului Genreral al Municipiului Bucuresti, unde va participa. El a facut o scurta recomandare, ca dupa parerea lui, trebuie lasata la o parte construirea Pasajului suprateran Basarab si a Parcarii subterane din Gara de Nord.
La periferie, Capitala Romaniei seamana cu o metropola sud-africana, dupa parerea sefului statului, care s-a aratat, ieri, dezamagit, conform Mediafax, de felul in care arata periferia Bucurestiului. A fost doar inceputul unei vizite obisnuite de lucru, care pentru Ion Iliescu dureaza, de obicei, zi lumina. Presedintele s-a interesat, ieri, alaturi de Miron Mitrea de lucrarile pe autostrada Bucuresti-Fundulea. In programul sau figurau Complexul Nutricom din comuna Sohatu, inaugurarea unei linii de fabricatie la filatura de lana Foneast SRL Oltenita, maternitatea din Spitalul Municipal, portul Oltenita si santierul ANL..

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO