Eveniment

Virgil Popescu, Ministrul Economiei: După abrogarea OUG114 vom demara procedura definirii consumatorului vulnerabil

Virgil Popescu, Ministrul Economiei: După abrogarea...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

03.12.2019, 18:59 339

După abrogarea prevederilor pe energie din OUG114/2018, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri va demara procedura de definire a consumatorului vulnerabil, a declarat, marţi, Virgil Popescu, ministrul de resort, pentru MEDIAFAX.

"Vreau să abrogăm OUG114 şi premierul (Ludovic Orban) a spus că ne asumăm răspunderea. Lucrez la textul de asumare pe partea de energie şi după vom discuta şi de consumatorul vulnerabil. Dar vreau să-mi fac nişte calcule şi sigur vom demara procedura de definire a consumatorului vulnerabil", a precizat Popescu.

El a spus în 16 noiembrie că anularea prevederile Ordonanţei de Urgenţă 114/2018 nu poate fi făcută fără o definire a consumatorului vulnerabil. Totodată, ministrul a notat că există bază legală pentru subvenţionarea consumatorului vulnerabil de gaze şi a precizat că mai trebuie constituit fondul în acest sens, lucru pe care Guvernul îl va face anul viitor.

"Eu am spus foarte clar că vreau la sfârşitul anului să îl avem definit şi schema de ajutor. Nu am spus că-l facem instant, pe loc. Asta scrie şi în programul de guvernare, că definim consumatorul vulnerabil. Avem o lege pe care nu a respectat-o vechiul Guvern, era ordonanţa aceea celebră, Ordonanţa 7, de supraimpozitare a preţului la gaze obţinut prin dereglementarea preţului. Acel venit suplimentar, în fundamentarea OUG 7, trebuia să se ducă pentru subvenţionarea consumatorului vulnerabil. Banii ăia s-au dus şi nimeni nu a mai întrebat de ei, s-au mâncat în buget. Deci avem text legal în baza căruia (să subvenţionăm consumatorul vulnerabil), dar trebuie să constituim fondul şi o vom face", a mai precizat Virgil Popescu.

Acesta a mai notat că trebuie aplicată de asemenea o perioadă de tranziţie pentru dereglementarea pieţelor de energie pentru că altfel preţurile ar putea avea fluctuaţii mari.

Popescu spune că, împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cu unităţile administrativ teritoriale şi cu primăriile, prin agenţia de prestaţii sociale, conceptul consumatorului vulnerabil va fi definit şi făcut funcţional până la sfârşitul anului 2020.

România are până la 26 decembrie pentru a introduce în legislaţia naţională un nou calendar de liberalizare a pieţei gazelor dacă doreşte să nu ajungă la Curtea Europeană de Justiţie în contextul declanşării unei proceduri de infringement de către Comisia Europeană ca urmare a OUG114/2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO