Eveniment

Vin alegerile. Guvernul PSD promite că în 2021 românii vor ajunge la 70% din media UE a puterii reale de cumpărare. Aurelian Dochia, economist: Nu cred în acest iluzoriu nivel al PIB care ar permite aderarea la euro

Vin alegerile. Guvernul PSD promite că în 2021 românii...

Autor: Iulian Anghel

18.04.2019, 18:00 639

Aurelian Dochia, economist: Nu cred în acest iluzoriu nivel al PIB care ar permite aderarea la euro. Nu cred că există un asemenea nivel. Pentru că sunt ţări precum Italia care la aderare erau peste media UE, erau la 112%, şi după 20 de ani sunt sub această medie (96% în 2017 – n.red.).

Ca să ajungă la peste 70% din media UE a PIB/capita în PPS, Româna trebuie să recupereze în patru ani cel puţin şapte puncte, de la 63% în 2017 (Eurostat nu a publicat datele pe 2018), la peste 70%, ceea ce înseamnă o medie anuală de 1,7 puncte procentuale. Este un lucru realizabil prin prisma evoluţiilor din trecut. La data aderării României la UE, în 2007, PIB/capita în PPS era de 39% din media UE şi a ajuns la 63% în 2017, cu un ritm mediu anual de recuperare de 2,1 puncte procentuale.

PIB/capita în PPS este un mecanism ce măsoară puterea reală de cumpărare între ţări, prin eliminarea diferenţelor de preţuri.

La ce nivel de convergenţă reală, din punctul de vedere al PIB/capita în PPS, eşti destul de pregătit pentru a face faţă spaţiului euro? Aici discuţia este lungă. Pentru că, dacă în privinţa criteriilor nominale de convergenţă regulile sunt clare, criteriile reale de convergenţă nu sunt stabilite în regulamentele UE. De obicei economiştii iau în discuţie PIB-ul, VAB-ul, investiţiile pe cap de locuitor, puterea de cumpărare, producti­vitatea muncii, capitalul. Adică ansam­blul de factori care fac o economie competitivă sau nu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO