Eveniment

Videoconferinţa ZF High-Tech Innovation Summit 2020 - Cum repornim business-ul prin digitalizare. „Digitalizarea necesită schimbarea modului de business, a modului de operare, iar pentru a fi sustenabilă, procesul trebuie gândit pe termen lung“

Videoconferinţa ZF High-Tech Innovation Summit 2020 -...

Autor: Alexandra Cepăreanu

27.09.2020, 12:10 687

♦ „Digitalizarea nu este doar despre implementarea tehnologiei în sine, ci şi despre formarea angajaţilor care folosesc aceste tehnologii“ ♦ „Pandemia de COVID-19 a stimulat adopţia tehnologiilor“ ♦ „Companiile au realizat că pot continua să funcţioneze doar dacă se digitalizează.“

Criza provocată de pan­demia de COVID-19 a facilitat adopţia şi imple­mentarea noilor tehno­logii atât în mediul de business cât şi în administraţie, însă de multe ori aceste proiecte nu au fost gândite pe termen lung şi astfel riscă să nu fie sustenabile, au declarat speakerii invitaţi în cadrul videoconferinţei ZF High-Tech Innovation Summit 2020 - Cum repornim business-ul prin digitali­zare, care a fost organizat în parteneriat cu Cisco, Asseco, Vodafone, ING şi Microsoft.

„Pandemia a facilitat adopţia tehnologiilor existente pe piaţă de mult timp, dar care aveau o rată redusă de adopţie. Lucrul bun pe care l-a făcut pandemia a fost de a stimula adopţia“, a spus Cătălina Niculiţă, systems engi­neering manager în cadrul subsi­diarei locale a gigantului american Cisco.

„Procesul de digitalizare trebuie gândit pe termen lung pentru a fi sustenabil, deoarece digitalizarea nece­sită schimbarea modului de business, a modului de operare. Sunt multe as­pecte ale digitalizării care ţin de modul în care gândeşti procesul de business pentru a face faţă acestui nou mediu care este mai scalabil şi mai rapid. Trebuie să continuăm procesul de digi­ta­li­zare, dar să ne focusăm să o facem pe termen lung şi sustenabil“, a spus Răzvan Sighinaş, chief infor­mation officer în cadrul ING Bank România.

Un alt aspect la care trebuie să fie atente companiile ce trec printr-un proces de digitalizare este legat de educarea forţei de muncă cu privire la folosirea noilor tehnologii ce urmează a fi implementate, consideră Mark Torr, CEE data, AI & IOT business lead în cadrul Microsoft.

„În primul rând, la baza digitalizării stă o infrastructură sigură şi scalabilă. Însă, trebuie să ne asigurăm că oamenii ştiu să folosească soluţiile şi noile tehnologii. Sunt un fan al muncii de oriunde, dar acest model de lucru are multe implicaţii, şi contează modul în care îi ajutăm pe angajaţi să înţeleagă cum să folosească tehnologiile pe care le adoptăm. Deci, nu este vorba doar despre tehnologia în sine, ci şi despre formarea angajaţilor“, a spus Mark Torr.

De asemenea, în contextul creat de pandemia de COVID-19 companiile au realizat că fără implementarea noilor tehnologii şi, implicit, fără digitalizare, nu îşi pot continua activităţile, a adăugat Marius Coman, IoT Country Sales Manager în cadrul Vodafone.

„Companiile îşi dau seama că pot continua să funcţioneze doar dacă se digitalizează, dacă adoptă soluţii inovative. Lucrurile au fost accelerate în ultimele şase luni, companiile au căutat soluţii pentru a creşte gradul de digitalizare, pentru a-şi automatiza procesele de business. Am observat că, companiile care au avut soluţii implementate şi înainte de pandemie, au fost primele care au continuat procesul de digitalizare“, a mai spus Marius Coman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO