Eveniment

Videoconferinţa Reff & Asociaţii I Deloitte Legal - ZF „Ce înseamnă a fi avocat de business, dar şi director juridic într-o companie mare şi cum a evoluat această profesie în ultimii 15 ani?“. Specialiştii în dreptul afacerilor joacă un rol din ce în ce mai important pentru companii. Generaţiile tinere se uită cu interes la zona de avocat de business

Videoconferinţa Reff & Asociaţii I Deloitte Legal - ZF...

Autor: Răzvan Botea

16.12.2021, 00:07 452

Avocaţii şi consilierii juridici „in house“ ai companiilor  sunt, pe lângă consilieri pe teme juridice, sfătuitori strategici esenţiali.

Specialiştii în dreptul afacerilor, fie că sunt avocaţi, fie că sunt consilieri juridici ai companiilor (in house), joacă un rol din ce în ce mai important în business. Mai departe de simpla consiliere juridică pentru o companie, specialiştii departamentelor juridice joacă un rol de sfătuitori pe strategia de business per ansamblu, a fost una dintre concluziile evenimentului Reff & Asociaţii I Deloitte Legal - ZF „Ce înseamnă a fi avocat de business, dar şi director juridic într-o companie mare şi cum a evoluat această profesie în ultimii 15 ani?“.

„Dincolo de multiplele schimbări pe care le aduc atât reglementările, cât şi avansul tehnologiei, vedem în continuare un rol extrem de important pentru profesioniştii dreptului afacerilor în viitor şi un interes semnificativ al tinerilor de a se alătura profesiilor noastre. În profesiile noastre contribuim decisiv la crearea premisei esenţiale în derularea afacerilor şi anume încrederea“, a spus, în cadrul evenimentului, Alexandru Reff, country managing partner al Deloitte România şi Moldova.

Casa de avocatură Reff & Asociaţii I Deloitte Legal împreună cu ZF au organizat miercuri, 15 decem­brie, videoconferinţa „Ce înseamnă a fi avocat de business, dar şi director juridic într-o companie mare şi cum a evoluat această profesie în ultimii 15 ani?“. În cadrul evenimentului, avocaţii de la Reff & Asociaţii I Deloitte Legal, împreună cu directorii juri­dici ai unora dintre cele mai mari companii multinaţionale cu prezenţă în România, au dezbătut lecţiile învăţate în materie de drept al afacerilor din ultimii 15 ani, cum s-a schimbat profesia de avocat de business sau director juridic şi care sunt perspectivele de viitor. Videoconferinţa a marcat şi aniversarea de 15 ani a Reff & Asociaţii I Deloitte Legal, care a ajuns în top 5 case de avocatură din România.

Înregistrarea evenimentului, care a adus la masa dezbaterilor şefi ai departamentelor juridice din companii, poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar şi pe paginile de Facebook Deloitte România şi Reff & Asociaţii I Deloitte Legal.

Principalele teme pentru specialiştii în drept de business se referă la modificările legis­lative şi la digitalizarea activităţii juridice.  Digitalizarea nu va înlocui un pro­fe­sionist în dreptul afacerilor, însă îi uşu­rează munca, iar reglementarea din ce în ce mai strictă şi intruzivă din partea statelor creşte impactul profesiei de avocat de business. „Pandemia, pe care eu am văzut-o la început aducând o criză în economie, a produs  de fapt o creştere e cererii de asistenţă juridică şi vedem profesia operând cu motoarele turate la maxim şi, din nefericire, cu un oarecare deficit de personal“, a mai spus Alexandru Reff.

În ceea ce priveşte viitorii practicieni ai dreptului de business, concluzia eveni­mentului a fost că tinerii sunt in­teresaţi de acest domeniu. „Experienţa mea cu oa­me­nii care sunt la începutul carierei este foarte di­ferită faţă de cea de acum câţiva ani. Nu mai sunt in­ti­midaţi de branduri, de marile nume. Sunt foarte mulţi care acum studiază în afara ţării şi au mai multe po­si­bi­li­tăţi“, a spus Livia Dumitrescu, general counsel şi chief com­pliance officer la Telekom Romania Communications.

 

Alexandru Reff, country managing partner, Deloitte România şi Moldova

Stagnarea creşterii şi erodarea profitabilităţii din criza anterioară a dus la oarecare subinvestire în noi generaţii de avocaţi de business, cel puţin în anumite sectoare. Pandemia, pe care eu am văzut-o la început aducând o criză în economie, a produs,  de fapt, o creştere e cererii de asistenţă juridică şi vedem profesia operând cu motoarele turate la maxim şi, din nefericire, cu un oarecare deficit de personal.

Piaţa este mult mai complexă astăzi şi cu siguranţă mai intens concurenţială decât acum 15 ani. Sunt mult mai multe competenţe care sunt internalizate, nu puţine companii având departamente juridice de talia unei case de avocaţi mari. În acelaşi timp, piaţa este mai fragmentată, pentru că nu am asistat la fuziuni.

Dincolo de multiplele schimbări pe care le aduc atât reglementările, cât şi avansul tehnologiei, vedem în continuare un rol extrem de important pentru profesioniştii dreptului afacerilor în viitor şi un interes semnificativ al tinerilor de a se alătura profesiilor noastre.

 

Livia Dumitrescu, general counsel şi chief compliance officer, Telekom Romania Communications

► Noi, general counsel sau echivalent, trebuie să avem o contribuţie, să ţesem împreună acele reglementări, altfel nu va fi înţeles nici de către reglementator.

► Experienţa mea cu oamenii care sunt la începutul carierei este foarte diferită faţă de cea de acum câţiva ani. Nu mai sunt intimidaţi de branduri, de marile nume. Sunt foarte mulţi care acum studiază în afara ţării şi au mai multe posibilităţi.

 

Irina Dimitriu, partener, Reff & Asociaţii I Deloitte Legal

► Suntem cumva cei care realizăm o balanţă şi calibrăm cumva interesele părţilor. Eu sunt un avocat eminamente pe tranzacţii şi deseori am văzut părţi care intră în tranzacţii cu păreri şi interese uşor discordante.  Cred că echipa noastră în ultimii 15 ani a asistat mai mult de jumătate din tranzacţiile de drept imobiliar de pe piaţă.

► Suntem într-un context mai aşezat, dar asta nu înseamnă că nu suntem lipsiţi de provocări. Percepţia mea este că proiectele devin din ce în ce mai complicate.

 

Florentina Munteanu, Reff & Asociaţii I Deloitte Legal

► Una din modalităţile prin care profesia de avocat aduce un impact semnificativ în mediul de business este prin transferul de know-how şi bune practici către firmele locale, către antreprenorii locali, pe care îi ajutăm să opereze la un nivel de gestionare a riscurilor juridice la fel de ridicat precum firmele multinaţionale.

► Ajutăm firmele multinaţionale nu doar să înţeleagă ceea ce este specific legislaţiei din România, dar şi cum să navigheze prin practica autorităţilor locale. Prin exercitarea profesiei de avocat contribuim la crearea unui mediu de afaceri prin care întreprinderile locale şi multinaţionale pot concura efectiv cu gestionarea riscurilor juridice la un nivel similar.

 

Ioana Vieru, global corporate legal counsel, UiPath

► Pe lângă contribuţia pur juridică pe care echipa o are, are şi un rol educativ foarte important. Suntem parte din deciziile de business care se iau din ce în ce mai mult şi a început cumva cu partea de achiziţii pe care UiPath o face unde am devenit de la simplu implementator să fim implicaţi de la moment mult mai incipiente, de la luare deciziei, strategia.

► Contribuţia echipei de legal a fost şi în listarea UiPath în timpul pandemiei - exista deja o cameră de date, aveam răspunsul la întrebările avocaţilor şi investitorilor.

► Suntem consultaţi şi pe aspecte care nu sunt juridice, ci care ţin şi de business case.

 

Mihnea Galgoţiu-Săraru, partener, Reff & Asociaţii I Deloitte Legal

► Avocaţii de litigiu joacă cel puţin două roluri fundamentale: pe de-o parte este un rol de a echilibra raportul dintre privat şi autorităţi publice, care este de multe ori inegal. Pe de altă parte, avocaţii de litigii ajută şi la deblocarea unor situaţii conflictuale care apar între privaţi.

► De multe ori iniţierea unui litigiu la momentul potrivit acţionează ca un catalizator pentru soluţionarea amiabilă a unui blocaj comercial.

 

Robert Ioniţă, group director legal and corporate affairs, NEPI Rockcastle

► Sunt în contact constant cu peste 10 jurisdicţii. Este o perspectivă interesantă, nu ai cum să nu faci comparaţii, este inevitabil. La nivel de Europa Centrală şi de Est nu sunt deosebiri majore.

► Şi alte jurisdicţii se plâng de impredictibilitate şi instabilitate legislativă. Sunt teme recurente, câteodată derapaje în zona politică, care afectează zona legislativă. Un alt trend interesant este importanţa şi creşterea importanţei pe care o au organizaţiile de business în zona de reglementare.

 

Ioana Olănescu, director executiv senior Direcţia Guvernanţă Corporativă şi Contencios, Banca Transilvania

► Şi pentru autorităţi a fost un tăvălug în care a trebuit să creeze un cadru de reglementare şi să transpună legislaţie europeană. Au existat şi situaţii în care noi, din zona privată, am intermediat dialoguri instituţionale între diferite autorităţi în aşa fel încât să sprijinim o aliniere.

► În unele zone este acum o hiper-reglementare. Sperăm ca viitorul nu foarte îndepărtat să ne aducă o mai mare unificare şi aliniere a autorităţilor aşa încât să reducem presiunea şi efortul de conformitate legală. 

 

Georgiana Singurel, partener, Reff & Asociaţii I Deloitte Legal

► Rezultatul acestei avalanşe legislative din ultimii 15 ani, din punctul meu de vedere, declanşează o serie de valenţe în care practic zona juridică este afectată şi contribuie. În zona de conformare, legat de partea de protecţie a datelor cu caracter personal, lucrurile au fost în continuă accelerare şi modificare.

► În toate aceste proiecte strategice rolul avocatului sau al consultantului juridic este acela de a găsi calea de mijloc între modelul de business al clientului şi anticiparea impactului unor viitori reglementări la nivel european care nu sunt încă transpuse în legislaţia internă.

 

Andrei Burz-Pînzaru, partener, Reff & Asociaţii I Deloitte Legal

► Cred că asta este una dintre provocările avocaţilor şi directorilor juridici şi anume cum să menţii echilibrul între a nu opera exclusiv cu certitudini şi a furniza destulă certitudine businessului pentru a putea să opereze.

Inputul juridic în companie devine cu atât mai acut cu cât intervine elementul de noutate. 

► Unul dintre lucrurile importante, indiferent de jurisdicţia în care eşti, este să înţelegi cum funcţionează autorităţile locale şi relaţia cu ele.

 

Ioana Regenbogen, director juridic şi relaţii instituţionale, ING Bank

► Vom asista la un model de autoservire de către colegii noştri din business în ce priveşte asigurarea informaţiei juridice necesare. Noi va trebui să activăm mai mult funcţia de învăţare a colegilor noştri, de traininguri, pentru ca ei să poată acţiona autonom.

► Cred că vom investi tot mai multă expertiză în zona de evaluare a riscurilor, de anticipare şi prevenire a riscurilor. Asta înseamnă mai mult decât în zona de remediere riscurilor deja produse.

 

Simina Mut, partener, Reff & Asociaţii I Deloitte Legal

► Gestionăm cu toţii un volum din ce în ce mai mare de procese şi este clar că trebuie să găsim tot timpul modalităţi de a face asta cât mai eficient. Este clar că gestionăm un volum mai mare de informaţii şi activităţi decât o făceam la începutul carierei şi cred că sunt două aspecte cruciale aici: un focus pe proces şi o atitudine de concentrare pe îmbunătăţirea continuă.

► Suntem într-un moment foarte bun în care procesul tehnologic ne ajută foarte mult. Sunt şi soluţii din ce în ce mai avansate de inteligenţă artificială în domeniul juridic, soluţii care procesează volume mari de informaţii, date şi documente.

 

Cristian Stroe, legal manager, IKEA South East Europe, Grupul IKEA

► Indiferent că vorbim de expansiune teritorială sau alte dezvoltări ale unei companii, este important ca echiparea liderilor unor organizaţii să fie făcută cu competenţe juridice. Această echipare dictează dimensiunea unei expansiuni şi ritmul acestui proces.

► Rolul directorului juridic este identic indiferent de ţara în care acţionează. Are aceleaşi atribuţii, iar funcţia juridică de a conduce şi a securiza businessul din punct de vedere juridic, dar şi de a proteja oportunităţile viitoare de business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO