Eveniment

VIDEO ZF LIVE. Laurenţiu Mihai, director executiv al APMGR: Cu bani foarte mulţi sunt trataţi un număr mic de pacienţi şi invers

Autor: Octavian Calei

06.06.2013, 20:54 206

Banii cheltuiţi pe medicamentele inovative reprezintă 70% din consumul total, în timp ce cu medicamentele generice, mai ieftine, care cumulează restul de 30% din cheltuieli, se tratează majoritatea pacienţilor, a spus Laurenţiu Mihai, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, la emisiunea de business ZF Live de joi, 6 iunie, transmisă de luni până vineri de la ora 10:00 pe live.zf.ro.

 

Ce a spus Laurenţiu Mihai la ZF Live:

Diferenţa dintre medicamentele generice şi de top este dată de statutul juridic al protecţiei patentului. Medicamentul inovativ are încă protecţia patentului, iar medicamentul generic este produs după expirarea dreptului de protecţie a proprietăţii intelectuale. Medicamentul generic trebuie să aibă aceeaşi substanţă activă şi să fie identic din punctul de vedere al eficienţei şi siguranţei cu medicamentul original.

Studiile arată că în piaţa din SUA, după expirarea patentului, 89% din tratamente sunt cu medicamente generice pentru că finanţatorul, casele de asigurări, nu mai acceptă medicamentul original atât timp cât este dovedit că are acelaşi efect.

Este ilegal, conform unei comunicări a CE,  să declari despre un medicament că este inferior altuia fără dovadă ştiinţifică.

Medicul e obligat să completeze un formular pe care să-l trimită Agenţia Naţională de Reglementare a Medicamentului, explicând ce efecte adverse sau ce probleme a întâlnit la medicamentul aşa-zis inferior. Orice declaraţie ar face, nu poate avea o astfel de poziţie publică sau privată în lipsa unor dovezi.

Este obligaţia medicului, cuprinsă în contractul cadru, de a vă informa dacă medicamentul prescris este generic sau original. Casa de Sănătate decontează medicamentul la nivelul plăţii de generic. Farmacistul este obligat să expună toate variantele şi să recomande medicamentul cel mai ieftin în cazul medicamentelor cu prescripţie.

Pacientul are dreptul să solicite medicului să-i prescrie medicamentele mai ieftine.

E interesul finanţatorului servicului medical să facă cunoscut pacientului că are şi variante mai ieftine din simplul motiv că el este acela care acoperă costurile.

Suntem într-o perioadă economică dificilă. Statele, organizaţiile şi familiile sunt obligate în astfel de situaţii să îşi prioritizeze cheltuielile. Guvernul, mânat de la spate de finanţatorii internaţionali, de FMI, de Comisie, şi-a pus ca prioritate utilizarea în mai mare măsură a medicamentelor generice. Din păcate, nu am văzut niciun fel de măsură pentru a creşte încrederea pacienţilor în medicamentele generice.

Consumul de medicamente total în România este de 2 mld. euro. Medicamentele originale reprezintă peste 70% din total, iar în termeni de volum este exact invers, 65% din pastilele înghiţite de pacienţi sunt generice. Cu bani foarte mulţi sunt trataţi un număr mic de pacienţi şi invers.

În ultima perioadă, pe primul loc în lista de priorităţi a guvernului sunt medicamentele noi pe lista de compensate.

Lista va fi modificată, fără discuţie. Această decizie politică de alocare de fonduri pentru medicamente originale este important să fie fundamentată pe dovezi ştiinţifice.

Varianta iniţială a proiectului de ordin cu me­to­do­logia cuprindea o notă de trecere de 7, tocmai a scăzut la 6.

Orice diferenţă de cheltuială în plus cu medicamentele va fi acoperită prin clawback, care e plătită în mod egal de toţi producătorii de generice care nu beneficiază în niciun fel de medica­men­tele puse pe listă pentru că nu le aparţin. E o încălcare flagrantă a principiului fiscalităţii. Nu poţi să-mi ceri să plătesc o taxă egală dacă eu nu am veniturile acelea.

Urmăriţi şi alte subiecte pe live.zf.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 07.06.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO