Eveniment

Videanu isi face curaj: Relansarea economica este la orizont

14.03.2010, 23:07 16

Exporturile, deficitul comercial, industria, investitiilestraine - date publicate de Institutul National de Statistica - aufost asteptate cu sufletul la gura de analisti, oameni de afaceri,dar si de politicieni, pentru a vedea daca se confirma trendulpozitiv pe care s-a incadrat timid Romania la finalul lui 2009.

Toate aceste date suna promitator: exporturile - crestere de 20%fata de ianuarie 2009, deficitul comercial, in trecut unul dindezechilibrele macroeconomice majore din cauza consumului in exces,s-a redus la minimul ultimilor cinci ani - doar 427 mil. euro inianuarie, productia industriala - crestere de 7%. Actionariistraini au mai pompat in firmele locale 300 mil. euro, iar romaniicare muncesc in strainatate au trimis acasa peste 540 mil. euro. Unminus important este insa stagnarea consumului.

Imediat dupa anuntarea acestor date, ministrul economiei AdrieanVideanu a declarat ca "lunile urmatoare vor insemna inceputulrelansarii economice a Romaniei" si ca procesul de "relansare aproductiei industriale" se vede deja. Nu este prima data candoficialii isi asuma datele economice pozitive care apar ca pe unmerit care le apartine. BERD afirma ca stimulii anuntati anultrecut de Guvern au fost mai degraba imaginari decat reali.

Din pacate, singurul lucru despre care nu vorbesc oficialii estedatoria externa care a crescut cu aproape 9 mld. euro anul trecut,pana la 19,3 mld. euro, exclusiv pentru plata pensiilor si asalariilor. In martie 2010 datoria externa a urcat la 23,6 mld.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO