Eveniment

Videanu a făcut o nouă politică de reindustrializare

06.07.2010, 23:10 21

Adriean Videanu, ministrul economiei, a lansat ieri spredezbatere publică un document privind politica de reindustrializarea României, ministrul dorindu-şi ca studiul să fie asumat de toateforţele politice, dar şi de mediul economic până la sfârşitulacestui an.

Studiul a fost elaborat de către Grupul de Economie Aplicată(GEA) împreună cu Asociaţia pentru Studii şi PrognozeEconomico-Sociale.

Acesta are 170 de pagini şi prezintă mediul de afaceri dinRomânia, analiza performanţei industriei prelucrătoare, acompetitivităţii regionale dar şi o serie de recomandări pe termenscurt, mediu şi lung. Printre cei care au realizat acest studiu seaflă Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe, Lucian Albu,directorul Institului de Prognoză Economică din cadrul AcademieiRomâne şi alţii.

"Guvernul trebuie să se concentreze asupra sectoarelor specificecare oferă o bază de creştere solidă", este prima frază dinsecţiunea de recomandări pe termen mediu şi lung, una dintreobservaţii fiind aceea că ìstarea precară a infrastructurii are unefect negativ care se răsfrânge asupra întregii economii, crescândcosturile agenţilor economici."

"Există în acest moment o fractură între mediul academic, zonade cercetare-inovare şi economia reală. Spre sfârşitul anului, sperca acest document să se transforme într-o strategie dereindustrializare asumată de către toţi actorii", a spusVideanu.

Potrivit realizatorilor studiului, între 2000 şi 2008 creştereaeconomică a României a fost bazată în mare parte pe consum, care înprezent şi-a atins limitele, motiv pentru care trebuie identificatealte pârghii.

"Sperăm ca noul model să se bazeze pe o altă sursă. Sperăm săfie producţia şi exportul, dar nu la întâmplare, ci pe baza uneipolitici industriale", a menţionat Liviu Voinea, directorul GEA.Potrivit acestuia, domeniile cu cel mai mare multiplicator alinvestiţiilor sunt construcţiile metalice, maşinile şi aparateleelectrice şi agricultura.

Reprezentantul GEA a mai spus că sunt multe zone care nu suntexploatate la potenţialul lor maxim.

"Cea mai importantă autostradă la noi nu este folosită aşa cumtrebuie. Mă refer aici la Dunăre şi la faptul că în ciudaimpactului pozitiv pe care apropierea de o astfel de rută detransport ar fi trebuit să-l aibă, sunt încă multe comunităţisărace în apropierea fluviului", a mai precizat Voinea.

În ceea ce priveşte finanţarea acestor politici dereindustrializare, Voinea spune că fondurile europene vor fi celmai puternic pilon de sprijin.

Statul este foarte aproape să-şi vândă acţiunileElectrica către E.ON şi Enel

Ministerul Economiei se află în discuţii "foarte avansate" cugrupul italian Enel şi cu cel german E.ON pentru vânzareaacţiunilor deţinute de compania de stat Electrica la subsidiareledin România ale celor două grupuri de utilităţi, a declaratministrul de resort Adriean Videanu. "Suntem în discuţii foarteavansate cu Enel şi E.ON. Probabil că în două-trei luni vomdefinitiva procesul de exercitare a dreptului de vânzare", aafirmat Videanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO