Eveniment

Victime umane si pagube de sute de miliarde de lei

02.08.2004, 00:00 23

Victime umane, zeci de persoane ramase fara acoperis deasupra capului, localitati izolate si pagube de sute de miliarde de lei - este bilantul provizoriu al fenomenelor meteo din ultimele zile.
Desi, potrivit ministrului delegat pentru administratia publica, Gheorghe Emacu, Ministerul Administratiei a transmis din timp, in teritoriu, avertizari cu privire la posibilitatea producerii unor fenomene meteorologice deosebite, potopul din ultimele zile s-a soldat cu un tragic bilant: o persoana decedata, alte patru disparute, mii de locuinte inundate, zeci de localitati izolate, fara curent si apa potabila.
Inundatiile au afectat 11 judete din estul, sudul si centrul tarii, cu urmari mai grave in Bacau, Suceava, Arges, Buzau, Gorj, Valcea si Hunedoara, a anuntat Emacu.
Un bilant provizoriu arata ca inundatiile au distrus peste o mie de hectare de teren agricol, peste 2.800 de locuinte si anexe gospodaresti, aproape 240 kilometri de drum si peste 200 de poduri si podete. Zeci de localitati au ramas izolate, fara curent electric si apa potabila, fiind necesare masuri exceptionale de salvare a populatiei.
In judetele amintite, s-au produs alunecari de teren si au fost afectate lucrari de amenajare a cursurilor de apa. Au fost necesare masuri exceptionale pentru salvarea vietilor oamenilor si a bunurilor acestora, operatiunile de salvare realizandu-se pe calea aerului.
Pentru sinistratii din Bacau, cosmarul nu pare ca s-ar fi incheiat. O ploaie torentiala a cazut, sambata dupa-amiaza, in satele bacauane Agas si Goioasa, ducand la cresterea debitului raului Trotus, ce ameninta din nou sa iasa din matca si sa inunde gospodariile localnicilor. "Abia am terminat de scos malul din casa si sa spalam pe jos, ca ne-am trezit ca iar ne inconjoara apele. Am iesit aici pe deal, sa ne salvam. Nu mai vrem sa patim ca data trecuta, cand am iesit pe geam si abia am scapat cu ce aveam pe noi", a declarat un localnic din Agas.
Guvernul a decis ca familiile din cinci judete afectate de inundatiile din ultimele zile sa primeasca ajutoare umanitare in limita sumei de 8,7 miliarde lei. Gheorghe Emacu, a precizat ca ajutoarele respective constau in materiale de constructii necesare refacerii locuintelor avariate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO