Eveniment

Vicepremierul Raluca Turcan are planuri de automatizare a sistemului de stat: Cum va arăta viitorul la locul de muncă? Răspunsul îl avem sub ochii noştri şi tot ceea ce înseamnă munca repetitivă va ajunge în sarcina roboţilor

Vicepremierul Raluca Turcan are planuri de automatizare a...

Autor: Teona Tomoiaga

03.12.2019, 10:49 577

În România, avem un nivel general scăzut de sisteme informatice ale unor instituţii precum ANAF, Ministerul Muncii, APIA, care nu funcţionează la parametrii aşteptaţi, a declarat marţi vicepremierul Raluca Turcan, în cadrul evenimentului "Grow with Google”.

“Înţelegem foarte bine cât avem de recuperat ca ţară şi nu o putem facem fără un parteneriat autentic între autorităţi şi mediul privat. Cum va arăta viitorul la locul de muncă? Răspunsul îl avem sub ochii noştri şi tot ceea ce înseamnă munca reptetitivă va ajunge în sarcina roboţilor (...) Suntem încă departe de interferarea roboţilor software în serviciile publice pentru oameni. Acest lucru mă preocupă, cum digitalizarea ajunge să fie pusă în servicul public. Avem, acum, un nivel general scăzut al sistemelor informatice al unor instituţii publice precum ANAF, ministerul Mun ii, APIA, care nu funcţionează la parametrii aşteptaţi, ceea ce ne arată că sistemul informatic al administraţiei publice este deficitar. Şi din această cauză companiile şi cetăţenii pierd zi de zi”, a apreciat Turcan.

Potrivit lui Turcan, Guvernul trebuie să investească în proiectele care adaugă valoare publică ţării. “La nivel guvernamental, trebuie să ne concentrăm investiţiile către acele proiecte care adaugă valoare publică pentru plătitorul de taxe. Nu mai putem investi în tehnologii IT gigantice costisitoare, care la final nu îndeplinesc condiţiile de bază”, a explicat vicepremierul.

Raluca Turcan a mai precizat că, în numele Partidul Naţional Liberal (PNL), susţine trei piloni în ceea ce priveşte digitalizarea: securitatea cibernetică, inteligenţa artificială şi competenţele digitale.

“Digitalizarea poate să joace un rol important în dezvoltarea ţării, iar unele estimări arată că ar putea aduce 42 milioane de euro la PIB-ul României (…) Avem de recuperat un decalaj serios şi va fi foarte multă muncă din perspectiva intituţiei publice. Digitalizarea scăzută a economiei ne trage înapoi. Mai mult de o cincime din România nu a folosit niciodată internetul şi mai puţin de o treime dintre români nu au competenţe digitale de bază”, a spus vicepremierul, la lansarea "Google Economic Impact Report" în cadrul evenimentului "Grow with Google: Accelerarea dezvoltării Economiei Digitale în România"

Raportul măsoară impactul economic al produselor digitale Google în ţara noastră, de la creşterea economică până la cuantificarea impactului acestora în viaţa de zi cu zi a persoanelor fizice sau în activitatea companiilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO