Eveniment

Vicepremierul Raluca Turcan, despre decizia CCR privind mandatele aleşilor locali: „Este o nebunie! Judecătorii Curţii Constituţionale pun în pericol funcţionarea statului român!”

Vicepremierul Raluca Turcan, despre decizia CCR privind...

Autor: Alina Eftimie

03.06.2020, 17:30 246

Vicepremierul Raluca Turcan a spus, pentru MEDIAFAX, că decizia de miercuri a CCR, în urma căreia mandatele aleşilor locali nu mai pot fi prelungite, „este o nebunie”, aceasta punând în pericol funcţionarea statului român.

„Decizia de azi a CCR este o nebunie! Pentru a doua oară, în mai puţin de o lună, judecătorii Curţii Constituţionale pun în pericol funcţionarea statului român! În jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleşilor locali - alegerile din 2016 au avut loc pe 5 iunie, iar mandatele s-au preluat la distanţă de câteva zile - situaţie fără precedent care pune în pericol funcţionarea administraţiei publice locale. Practic, în doar 17 zile încetează toate mandatele aleşilor locali”, a afirmat Raluca Turcanu.

Conform sursei citate, este absolut necesar ca decizia Curţii să specifice în clar că organizarea alegerilor locale rămâne atributul Guvernului, conform Constituţiei şi a legilor în vigoare.

„Decizia Curţii stabileşte clar şi fără echivoc că Guvernul este cel care decide data alegerilor, deoarece el este şi cel care organizează alegerile. Trebuie subliniat, în context, că PNL a obţinut o victorie de etapă demonstrând ca Parlamentul reglementează cu încalcarea legii şi a Constituţiei. Autosesizarea Curţii Constituţionale cu privire la OUG 44/2020 este fără precedent. Guvernul a acţionat corect pentru a soluţiona o problemă urgentă şi excepţională care nu suferă amânare, respectiv prevenirea încetării mandatelor aleşilor locali. Nu pentru că aşa a dorit Guvernul PNL, ci pentru că criza generată de pandemie nu ne-a oferit altă posibilitate! Toate celelalte state europene afectate de pandemie şi care se aflau în an electoral au amânat alegerile pentru a-şi proteja cetăţenii”, a mai spus Turcanu.

Curtea Constituţională a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO