Eveniment

Vicepremierul Raluca Turcan: Bugetul Educaţiei nu scade, ci creşte în 2020. Putem miza real pe 3,8% din PIB

Vicepremierul Raluca Turcan: Bugetul Educaţiei nu scade,...

Autor: Departamentul Politic

18.12.2019, 09:07 92

Vicepremierul Raluca Turcan a explicat, pe Facebook, că bugetul alocat Educaţiei nu scade, ci va creşte în 2020, ea precizând că finanţarea sistemului de învăţământ nu se face exclusiv prin MEN, ci şi prin creditele bugetare ce vin din fonduri UE sau de la administraţia publică locală.

„Imediat după ce Ministerul Finanţelor Publice a pus în dezbatere proiectul de buget pentru anul 2020, în opinia publică s-a propagat informaţia falsă potrivit căreia bugetul alocat educaţiei este unul diminuat, mai mic decât în anul 2019. Pentru o corectă informare, este necesar de precizat faptul că finanţarea sistemului de educaţie din România nu se realizează exclusiv prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării, ci creditele bugetare sunt direcţionate prin cel puţin cinci surse”, arată Turcan pe pagina sa de socializare.

Astfel, Turcan susţine că din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale se plătesc salariile personalului didactic şi auxiliar, se achită programe naţionale, se editează şi se tipăresc manuale şcolare şi se alocă bani pentru programe de investiţii.

La Educaţie, însă, ajung fonduri prin transferurile de la unităţile administraţiei publice locale (sume defalcate din TVA) pentru finanţarea modernizării şi întreţinerii infrastructurii şcolare, pentru derularea unor programe naţionale, pentru copiii cu nevoi speciale, stimulente pentru eliminarea abandonului şcolar, alte măsuri cu caracter social.

O altă direcţie de finanţare a Educaţiei, susţine vicepremierul, este din resursele bugetare proprii ale administraţiilor publice locale pentru plata burselor pentru elevi, pentru acoperirea costurilor privind microbuzele şcolare şi salariile şoferilor, pentru paza unităţilor şcolare.

De asemenea, bani ajung şi prin intermediul programelor finanţate din fondurile europene nerambursabile – de tipul Programul UE pentru şcoli – cornul şi laptele, fructe în şcoli, dar şi prin programe de investiţii de finanţate din fonduri nerambursabile de la UE sau rambursabile de la Banca Mondială (de ex. Proiectul privind Învăţământul Secundar (ROSE), împrumut Banca Mondială), explică Turcan.

„Prin proiectul de buget pentru anul 2020, dacă vom însuma resursele financiare pe care le primeşte sistemul de educaţie din toate sursele enumerate mai sus, oricine poate constata o creştere substanţială a finanţării educaţiei, în mod special prin: sumele defalcate din impozitul pe venit, care vor fi transferate către administraţiile locale vor fi cu aproape 4,5 miliarde lei mai mari, de la 21,6 miliarde la 26,2 miliarde; sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor,sectoarelor şi Municipiului Bucureşti cresc cu 2,76 miliarde lei, de la 1,68 miliarde de lei în 2019, la 4,44 miliarde lei în 2020; sumele atrase de la Uniunea Europeană în anul 2020 prin Programe: 554 milioane euro prin POR, 464 milioane euro prin POCU şi 540 milioane euro prin componenta POC pe cercetare. Total - 1,558 miliarde euro - 0,66% din PIB; prin creşterea transferurilor din venitul pe impozit către primării la 64%, acestea vor avea resurse suplimentare pentru a acoperi cheltuielile proprii pentru educaţie”, susţine vicepremierul.

Conform sursei citate, cumulând aceste modalităţi de finanţare, se poate constata că faţă de anul 2019, când execuţia bugetară pentru educaţie a fost de sub 2,8% din PIB, proiectul de buget pentru anul 2020 propune o creştere a finanţării pentru educaţie mai mare cu cel puţin 1% din PIB.

„Putem miza real pe 3,8% din PIB pentru educaţie. Având în vedere obiectivul PNL de a asigura o finanţare adecvată pentru sistemul de educaţie din România, până la ţinta de 6% din PIB, considerăm că progresul bugetar din anul 2020 ne va permite ca în următorii 2-3 ani să putem ajunge la îndeplinirea acestui obiectiv”, conchide sursa menţionată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO