Eveniment

Viaţa după pandemie. Analiştii cred că viaţa va reveni la normal în aproximativ 7 ani

Viaţa după pandemie. Analiştii cred că viaţa va...

Autor: Paul Catargiu

21.02.2021, 15:18 2686

 

Când se va sfârşi pandemia? Este întrebarea pusă de toată lumea încă din luna martie a anului trecut când noul coronavirus s-a răspândit în rate alarmante în jurul lumii. Conform statisticilor de la Bloomberg acest lucru va deveni realitate abia peste 7 ani.

Răspunsul dat de aceştia este măsurat în numărul vaccinurilor administrate în lume. Conform datelor strânse de Bloomberg, momentan în lume 186 de milioane de oameni s-au vaccinat. Virusologul american, Anthony Fauci, spune că pentru o întoarcere la normal, între 70% şi 85% din populaţia planetei trebuie să se vaccineze.

Israel, ţara care are cea mai mare rată de vaccinare din lume, se aşteaptă ca în aproximativ 2 luni procentajul de 75% să fie atins. Statele Unite, pe de altă parte, se aşteaptă ca acest număr să fie atins undeva în apropierea sfârşitului anului acesta. Cum ţările mai bogate din vest vaccinează mai rapid şi eficient populaţia, statisticile arată că la rata actuală, lumea întreagă se va întoarce la normal abia în 7 ani.

Însă, rata de vaccinare globală va creşte pe vreme ce tot mai multe vaccinuri vor fi aprobate şi oferite publicului. Cele mai mari centre ce produc serurile anti Covid din India şi Mexic abia ce încep să producă tot mai multe doze. Conform statisticilor, peste 8,5 miliarde de doze de vaccin au fost comandate de peste 100 de ţări ale lumii. Însă, numai o treime din acestea au şi început administrarea dozelor către populaţie.

Imunitatea faţă de COVID începe la câteva săptămâni după administrarea dozelor. Însă, dacă doar un număr mic al populaţiei se vaccinează, virusul se va răspândi în continuare la rate înalte fără ca nimeni să-şi dea seama. Dacă tot mai mulţi oameni se vaccinează, tot mai multe grupuri vor dezvolta o imunitate colectivă faţă de virus lucru ce va opri cazurile izolate de infecţie din a deveni tot mai numeroase. Acest concept este numit imunitate de turmă.

Această imunitate de turmă, însă, ridică foarte multe semne de întrebare în lumea medicală. Mulţi spun că aceasta poate fi obţinută şi înainte atingerii procentajului de 75% al oamenilor vaccinaţi. Alţii o descriu ca momentul când orice focar de infecţie reuşeşte să fie ţinut sub control. Spre exemplu, chiar dacă apare un focar de varicelă într-o comunitate nevaccinată, imunitatea de turmă va opri aceste cazuri izolate din ase răspândi în restul ţării.

Vaccinurile administrate actual au nevoie de două doze administrate pentru a oferi o imunitate completă. Numerele celor de la Bloomberg calculează vaccinurile administrate complet. Un nou vaccin ce se află în testări produs de compania Johnson & Johnson a oferit rezultate pozitive după administrarea unei singure doze.

Însă, statisticile nu acoperă ţările sau zonele unde o imunitate naturală a fost atinsă. Aceste ţări ar putea necesita un număr mai mic de vaccinări pentru ca imunitatea de turmă să fie atinsă. Deşi este cunoscut faptul că oamenii ce se recuperează după ce au fost infectaţi, este încă nesigur eficienţa protecţiei oferită de anticorpi şi mai ales cât durează aceasta. Vaccinul este în continuare recomandat şi persoanelor care au contractat noul coronavirus. Datele se actualizează zilnic, însă la rata actuală, un progres ce să înlocuisacă predicţia de 7 ani este încă destul de departe.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO