Eveniment

Veşti noi de la Tudorel Toader despre concursul pentru înlocuirea lui Kovesi: Să se înscrie mai mulţi pentru şefia DNA, să aibă program cu măsuri. Asta a lipsit celor patru

Veşti noi de la Tudorel Toader despre concursul pentru...

Autor: Mihaela Gidei, Mediafax

30.07.2018, 08:54 257

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus luni că sfătuieşte procurorii să se înscrie în număr mare la concursul pentru şefia DNA şi că aceştia trebuie să întocmească un program managerial din care să rezulte măsuri de îmbunătăţire a Direcţiei, ceea ce le-a lipsit celor patru candidaţi respinşi.

„(pentru procurori, n.r) Acelaşi sfat pe care l-am avut şi în precedent: să se înscrie cât mai mulţi procurori care îndeplinesc condiţiile legale şi să-şi facă programul managerial din care să rezulte starea de fapt actuală a DNA, din care să rezulte măsurile de îmbunătăţire a activităţii şi un grafic privind realizarea măsurilor de îmbunătăţire a activităţii. Un program managerial obligatoriu trebuie să cuprindă radiografia autorităţii DNA, măsurile şi graficul de realizare a respectivelor măsuri. Nu poţi face o chestiune descriptivă - ce e DNA şi cât de bine a funcţionat până în prezent”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Întrebat ce anume le-a lipsit celor patru candidaţi respinşi săptămâna trecută, ministrul a răspuns: „Tocmai am spus”. Tudorel Toader a mai subliniat că luni sau marţi va posta, pe pagina Ministerului, un comunicat cu un răspuns amplu la această întrebare.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat săptămâna trecută că nu este de acord cu niciunul dintre cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror-şef DNA, procedura urmând a fi reluată.

"În cadrul procesului de selecţie s-a apreciat că niciunul dintre candidaţi nu îndeplineşte cerinţele necesare desemnării pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situaţiei actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanţelor manageriale", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

Astfel, instituţia condusă de Tudorel Toader anunţă că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi că procedura va fi reluată.

Practic, va urma o nouă perioadă de înscrieri şi apoi interviurile susţinute de următorii candidaţi.

Cei patru candidaţi înscrişi pentru postul de procuror-şef DNA şi care au fost respinşi de Tudorel Toader sunt Florentina Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr, procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob, procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu, procuror şef serviciu în structura centrală a DNA, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Ministerul Justiţiei a anunţat că a doua campanie de selecţie de candidaţi pentru şefia DNA va fi demarată pe 6 august şi va ţine o lună, interviurile urmând a fi susţinute la începutul lunii septembrie, iar o concluzie să fie prezentată pe 6 septembrie.

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce preşedintele Klaus Iohannis a revocat-o din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi printr-un decret emis pe 9 iulie, şeful statului punând în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO