Eveniment

Veşti bune: Legea privind transportul gratuit al elevilor a fost promulgată de Klaus Iohannis

Veşti bune: Legea privind transportul gratuit al...

Autor: Laura Buciu, Mediafax

30.10.2020, 18:03 1005

Legea privind transportul gratuit al elevilor a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, a anunţat, vineri, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), care cer preşedinţilor de consilii judeţene să respecte legea de urgenţă. 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind transportul elevilor (PL-x 334/10.06.2020) prin Decretul nr. 824/2020. Legea nr. 226/2020 de modificare şi completare a Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 rezolvă problema transportului elevilor.

„De astăzi (vineri – n.r.), dreptul elevilor de a beneficia de transport gratuit devine realitate după 7 ani în care Asociaţia Elevilor din Constanţa a realizat demersuri continue. Istoria transportului elevilor începe în 2011, când Legea Educaţiei prevedea dreptul distinct al elevilor de a beneficia de decontarea navetei, respectiv reducere la transportul judeţean. Totuşi, niciunul din aceste drepturi nu a fost respectat, cauza fiind o serie de încurcături legislative. Câteva dintre acestea sunt plafonarea decontării navetei în 2013, introducerea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor în 2016, precum şi eliminarea transportului judeţean din sfera serviciilor publice în 2019”, au transmis reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din România.

Odată cu promulgarea legii sunt modificate o serie de articole din Legea educaţiei şi elimină toate contradicţiile legislative de până acum.

Potrivit AEC, dreptul elevilor la transport gratuit nu mai este interpretat separat (decontarea navetei şi tarif redus), gratuitatea fiind asigurată de autorităţile locale şi judeţene, prin intermediul contractelor de servicii publice. Totodată, sistemul de decontare inaplicabil prevăzut de OUG nr. 70/2020 este eliminat.

„Având în vedere cadrul legislativ clarificat, solicităm preşedinţilor de consilii judeţene să finalizeze de urgenţă procedura de atribuire directă a contractelor de serviciu public şi să emită hotărâri prin care să acorde gratuitate elevilor”, spun reprezentanţii AEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO