Eveniment

Veşti bune: Comisia Europeană acceptă reducerea treptată a deficitului bugetar propusă de Ministerul Finanţelor

Veşti bune: Comisia Europeană acceptă reducerea...

Autor: Teona Tomoiaga

04.03.2020, 17:59 396

Comisia Europeană acceptă reducerea treptată a deficitului bugetar propusă de Ministerul Finanţelor Publice în procedura de deficit excesiv. CE a cerut ca România să se încadreze sub ţinta de 3% până la finalul anului 2022, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

„În discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene am subliniat angajamentul ferm al guvernului României pentru o politică fiscală responsabilă şi sustenabilă, dar şi faptul că reducerea deficitului ar trebui să se facă într-o manieră care să nu pună în pericol creşterea economică", a declarat ministrul interimar al finanţelor publice, Florin Cîţu.

Comisia Europeană propune o corecţie a deficitului bugetar înregistrat de România în acord cu strategia fiscal-bugetară adoptată de Ministerul Finanţelor Publice. Concret, Romania trebuie sa se încadreze sub ţinta de 3% la finalul anului 2022.

Propunerea de recomandare a Consiliului Uniunii Europene urmează să fie discutată şi adoptată în reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) din 17 martie.
Conform propunerii, Consiliul UE îi recomandă României să înainteze măsuri pentru ieşirea din procedura de deficit excesiv până în 2022, traiectoria de ajustare fiind de 3,6% pentru 2020, 3,4% pentru 2021 şi 2,8% pentru 2022, se mai arată în comunicatul MFP.

Procedura a fost declanşată în contextul în care România a încheiat anul trecut cu un deficit estimat la 3,8% din PIB, peste nivelul de 3%, care este unul dintre criteriile definite în Protocolul din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene.

În privinţa celui de-al doilea criteriu, nivelul datoriei publice, acesta se situeazã sub limita de 60% din PIB stipulatã în Tratat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO