Eveniment

O veste bună din sănătate. Numărul de noi pacienţi infectaţi cu COVID-19 scade de trei zile, iar următoarea perioadă este critică pentru a stabili trendul de scădere. Ieri au fost confirmaţi 190 de pacienţi, în scădere faţă de ziua anterioară şi la jumătatea vârfurilor de îmbolnăvire din ultimele două luni

Doina Azoicăi, medic epidemiolog, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie

Doina Azoicăi, medic epidemiolog, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie

Autor: Georgiana Mihalache

13.05.2020, 00:08 1628
Infecţia cu noul coronavirus, care a debutat în România în ur­mă cu două luni şi a creat haos în sistemul de sănătate, a afectat peste 15.000 de pacienţi până acum, dar în ultimele trei zile se observă o scădere a numărului de noi cazuri.

Specialiştii pun scăderea pe seama măsurilor de protecţie, de la distanţarea socială la purtarea măştilor, însă atrag aten­ţia că următoarea săptămână este vi­tală pentru stabilirea „diagnosticului“ - trendul este sau nu în scădere.

„Dacă există o scădere a numărului de cazuri se poate considera că suntem într-o fază pozitivă a fenomenului, dar nu putem vorbi în momentul de faţă că sun­tem într-o fază de descreştere şi tre­buie să avem cel puţin o săptămână sau do­uă o constanţă în scădere a nu­mă­rului de cazuri. Toată lumea aşteap­tă cuvântul ma­gic, descreşterea. Nu pu­tem spune că sun­tem în faza de descreş­te­re decât dacă există o constanţă în ulti­mele una-două săp­tămâni“, a spus Doina Azoicăi, medic epidemiolog, pre­şedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Numărul de pacienţi infectaţi cu coronavirus în România a ajuns la 15.778, cu 190 de noi cazuri în plus faţă de ultima informare a auto­ri­tăţilor, infor­mează Grupul de comu­ni­care strategică. Faţă de luni, când nu­mărul de noi cazuri a fost de 226, ieri au­to­rităţile au raportat mai puţini nou îmbolnăviţi.

Acest lucru este o veste bună, mai ales în contextul relaxării măsurilor du­pă da­ta de 15 mai, când autorităţile au anun­ţat ieşirea din starea de urgenţă şi ri­di­carea unor restricţii pentru popu­laţie. Totuşi, specialiştii sunt rezervaţi în ce­ea ce priveşte un posibil trend de scă­dere, spu­nând că acest lucru depinde dacă se va menţine timp de o săptă­mâ­nă, două un număr mai mic de la zi la zi de pa­cienţi confirmaţi.

Medicul precizează că este un as­pect pozitiv scăderea din ultimele zile a nu­mărului de noi îmbolnăviţi, ceea ce ara­tă că măsurile luate, de la distan­ţa­rea so­cială, la purtarea măştilor sau re­co­mandările privind igiena mâinilor, au dat rezultate.

Pentru a limita răspândirea viru­su­lui după ce o parte dintre restricţii vor fi ridi­cate odată cu 15 mai, guvernul a pro­­pus un proiect de lege care indică pur­­tarea măştii în spaţii închise. Astfel, mas­­ca devine obligatorie pentru per­soa­nele care merg în spaţii publice închi­se, cum este cazul spaţiilor comer­ciale, mijloacele de transport în comun şi locul de muncă.

Numărul de noi cazuri de îmbol­nă­viri a avut variaţii puternice în Româ­nia, influenţat de mai mulţi factori, de la mo­dul de transmitere a virusului (în focare de infcţie cum au fost Suceava, Hunedoara sau comunitară), numărul de teste realizate zilnic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO