Eveniment

Verheugen: Nu exista garantii pentru finalizarea negocierilor

02.10.2003, 00:00 15



Comisarul european pentru Extindere, Gunther Verheugen, sustine ca negocierile cu Romania si Bulgaria au inregistrat progrese, dar ca nu exista garantii ca vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2004, potrivit paginii electronice a Parlamentului European.



In declaratiile facute in fata Comitetului pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Verheugen a precizat ca extinderea - care are loc, in opinia sa, la momentul oportun - va reprezenta un succes, adaugand ca problemele existente in statele candidate vor disparea dupa ce acestea vor deveni membre ale Uniunii.



"Suntem constienti de faptul ca despre orice negociere se poate spune ca este garantata numai in momentul finalizarii ei, altminteri nu ar fi o negociere", a declarat negociatorul-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas. El a adaugat ca autoritatile romane sunt constiente ca negocierea aderarii la UE a Romaniei si Bulgariei a devenit mai dificila, si datorita continutului, dar si contextului politic si institutional din 2004.



"Stim ca mai sunt inca multe lucruri de facut, dar Romania este decisa sa continue indeplinirea angajamentelor, asa cum prevad calendarele stabilite prin road-map si prin Parteneriatul de Aderare. Speram ca Raportul Comisiei din acest an va ilustra edificator pasii intreprinsi in pregatirea interna, ca si determinarea Romaniei de a continua reformele pe care le-a demarat. Dupa anuntarea Raportului speram ca va fi prezentat o strategie clara de negociere cu Romania, iar la Consiliul European din decembrie sa se propuna un calendar clar de finalizare a negocierilor in 2004", a mai spus Puscas.



La inceputul lunii noiembrie, Comisia Europeana urmeaza sa publice raportul de tara in care autoritatile de la Bucuresti spera sa fie mentionat statutul de economie de piata al Romaniei. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO