Eveniment

Veniturile şi cheltuielile populaţiei din trimestrul doi au crescut uşor faţă de trimestrul anterior

Veniturile şi cheltuielile populaţiei din trimestrul doi au crescut uşor faţă de trimestrul anterior

Autor: Ana Maria Neagu

04.10.2011, 10:41 292

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării au fost în trimestrul al doilea de 2.408 lei, în creştere cu 90 de lei comparativ cu primul trimestru, iar cheltuielile au crescut cu 61 lei, la 2.159 lei, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În primele trei luni, veniturile totale medii lunare au fost de 2.318 lei, iar cheltuielile medii lunare de 2.098 lei.

Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, în perioada aprilie-iunie, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2.408 lei pe gospodărie şi 835 lei pe persoană.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 1.994 lei lunar pe gospodărie (692 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 414 lei lunar pe gospodărie (143 lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (47,6% din veniturile totale ale gospodăriilor în trimestrul întâi, respectiv 48,6% în trimestrul al doilea).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (24%, în scădere cu 0,9 puncte procentuale faţă de primele trei luni), veniturile din agricultură cu 4%, veniturile din activităţi neagricole independente cu 2,6% şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei cu 1,8%. O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (17,2%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (15,4%).

Diferenţe de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor s-au înregistrat în funcţie de mediul de rezidenţă.

În trimestrul al doilea, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 27,2% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 10,2% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor.

În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 62,3% din salarii, în creştere de la 60,6% în trimestrul anterior, de 23,5% din prestaţii sociale, faţă de 24%, şi de 8,1% din venituri în natură, în scădere de la 9,2% în ianuarie-martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO