Eveniment

Veniturile din TVA îşi continuă avansul şi în septembrie, plus 11%

Emilian Duca, consultant fiscal: „Au fost nişte măsuri de presiune pe durata verii de a achita datoriile bugetare de colectare. Aceste măsuri îşi produc efectele în anumit termen.“

Emilian Duca, consultant fiscal: „Au fost nişte măsuri de presiune pe durata verii de a achita datoriile bugetare de colectare. Aceste măsuri îşi produc efectele în anumit termen.“

Autor: Georgiana Mihalache

27.10.2017, 00:07 6431

Veniturile din TVA au crescut cu 11%, la 4,8 mld. lei, în luna septembrie faţă de aceeaşi perioadă din  2016, potrivit unui calcul realizat de ZF pe baza datelor din execuţia bugetului consolidat ale Minis­terului de Finanţe. În august, încasările din TVA aveau un avans de 19,2% faţă de aceeaşi lună a anului anterior.

Emilian Duca, consultant fiscal, vede un posibil motiv în creşterea veniturilor din TVA şi în urma anunţului guvernului privind plata defalcată a TVA. Astfel, el susţine că o parte din firme a accesat beneficiul de 5% reducere la impozitul pe profit în urma plăţii opţionale la 1 octombrie a TVA defalcat.

„Au fost nişte măsuri de presiune pe durata verii de a achita datoriile bugetare de colectare. Aceste măsuri îşi produc efectele în anumit termen. Plus că promisiunea reducerii de penalităţi ca urmare a optării pentru plata defalcată e posibil să-i fi stimulat pe unii contribuabili să mai plătească pentru a se putea încadra în condiţiile prevăzute de lege la un moment dat“, a mai spus Emilian Duca.

Contribuţiile de asigurări au înregistrat un salt de 12% în septembrie, raportat la aceeaşi lună din anul trecut, însă impozitul pe profit a înregistrat o scădere semnificativă, de peste 30% raportat la perioada menţionată. „Este destul de evident că pe partea de taxe şi impozite colectarea merge slab, chiar dacă la TVA este o îmbunătăţire faţă de lunile anterioare, dar luând în calcul că rambursările au scăzut faţă de anul trecut din informaţiile mele, nu cred că cifra pe care o avem în buget reflectă fidel realitatea. Rambursările au fost mai mici decât anul trecut şi în august, şi în septembrie. În continuare la impozitul pe profit, cifrele sunt foarte slabe, la accize e o îmbunătăţire“, a spus pentru ZF Ionuţ Du­mitru, economist-şef al băncii Raiffei­sen şi preşedintele Consiliului Fiscal.

Veniturile din accize au crescut cu 4,1% în septembrie, raportat la septem­brie 2016, iar impozitul pe salarii şi venit a avut o scădere uşoară de 0,8% în aceeaşi perioadă.

Execuţia bugetului general consolidat arată că la nouă luni veniturile totale au depăşit 180 de miliarde de lei anul acesta, o creştere de 8,8% faţă de primele nouă luni din anul precedent.

„În mod  normal, la o creştere economică de 5,7%, plus inflaţia de 1,8% ar trebui ca încasările din TVA să fie cu circa 7,5% mai mari decât anul trecut“, a spus Dragoş Cabat, analist economic.

La capitolul cheltuieli, datele de la Finanţe la nouă luni arată o creştere cu 10,5% faţă de primele nouă luni din 2016, de la 169 mld. de lei la 187 mld. lei, un avans mai mare decât cel al veniturilor în aceeaşi perioadă, de exemplu.

„Pe partea de cheltuieli ar fi de remarcat cheltuielile de personal care cresc foarte repede, asistenţa socială care de asemenea creşte şi cred că sunt indicii destul de puternice că la cheltuielile de personal la a doua rectificare va trebui în continuare realocaţi bani din altă parte, trebuie suplimentată suma şi vedem semnale din ţară, autorităţi locale care nu mai au bani“, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Despre problema salariilor din admi­nis­­traţia publică locală, după ce con­du­cerile locale au majorat salariile an­ga­jaţilor, iar acum bugetul nu este sufi­cient pentru a acoperi costurile, a vor­bit şi E­mi­lian Duca, care pune creşterile chel­tuie­lilor la nouă luni pe seama acestei situaţii.

„Aici este marea problemă că au crescut mai repede decât  cresc veniturile, de aici şi deficitul mai mare, de aici vin toate problemele“, a spus Dragoş Cabat.

Cheltuielile de personal au înregistrat un plus de 24% în septembrie anul acesta faţă de aceeaşi lună din 2016, iar la polul opus, cheltuielile de personal au avut o scădere de 27% în perioada menţionată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO