Eveniment

Veniturile bugetului continuă să fie sub programare, iar excedentul se realizează pe spatele investiţiilor

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

11.11.2014, 00:07 423

Veniturile bugetului consolidat au fost în trimestrul al treilea al lui 2014 cu 4,7% sub cele estimate, în vreme ce chel­tu­ielile sunt cu 9,8% mai mici, ceea ce a făcut ca, în luna septembrie, bu­getul general consoli­dat să treacă pe exce­dent (0,06% din PIB), faţă de un deficit anual prevăzut de 2,2% din PIB.

În toate cele trei tri­mestre încasările bu­getului general au fost sub cele progra­mate – cu 5,5% mai mici în T1, cu 2,9% mai mici în T2 şi cu 4,7% sub program în T3 şi, cu toate acestea, bugetul este, la nouă luni, pe un uşor excedent, lucru explicabil prin faptul că în toate aceste trei trimestre încasările au fost sub program (cu 11% mai mici în T1, cu 5,1% în T2 şi cu 4,7% în T3). Încasările programate sunt, în legea buge­tu­lui pe 2014, cu 8% mai mari decât în 2013 (216 mld. lei, faţă de 200 mld. lei anul trecut).

Aceste cheltuieli mai mici s-au putut face ca urmare a reducerii cu precădere a cheltuielilor de capital (investiţiile din buget). Acestea au fost cu 23% mai mici în primele nouă luni ale anului (echiva­lentul unui minus în investiţii de 2,5 mld. lei), po­trivit execuţiei bu­ge­tului general con­solidat pe septembrie.

Încasările din impozitul pe profit au fost realizate în T3 în proporţie de 100,4% faţă de program, cele din impozitul pe venit în proporţie de 100,8%, încasările din TVA au înregistrat un grad de colectare de 100%, iar cele din acciză de 100,2%. Şi încasările din contribuţii de asigurări au fost cu 0,3% mai mari faţă de programul trimestrial. Însă sumele primite de la Uniunea Europeană în T3 au avut un nivel de realizare faţă de programul trimestrial de încasări de 53,4%.

Pe toate trei trimestrele, sumele primite de la UE şi intrate în buget au fost cu 10% mai mari faţă de anul trecut, dar, în toate cele trei trimestre, au fost cu mult sub program (37% în T1 şi 53% în T2), ceea ce arată că, de fapt, bugetul a încasat din această sursă cu cel puţin 5-6 miliarde de lei mai puţin faţă de ceea ce îşi programase. În total, în primele trei trimestre, la buget au intrat 5,5 miliarde de lei de la UE, în vreme ce plăţile pentru proiecte cu finanţare din fondurile nerambursabile au fost în T3 la 60% faţă de program (56,6% în T2 şi 33,5% în T1), ceea ce a făcut ca, pe primele nouă luni ale anului, astfel de cheltuieli să scadă cu 11% (aproape un miliard de lei). Reducerea cheltuielilor cu programele finanţate din fonduri UE şi cu cheltuielile de capital au dus bugetul pe excedent, dar au însemnat un minus de comenzi în economie de 3,5 miliarde de lei.

În privinţa cheltuielilor, în T3 acestea au fost cu 5,5 miliarde de lei mai mici faţă de ţintă (90,2% faţă de program). Cea mai mare nerealizare de cheltuieli se înregistrează la proiectele cu finanţare din fonduri UE (60% faţă de program).

Cheltuielile de personal s-au realizat în proporţie de 97,9%, cele de bunuri şi servicii în proporţie de 85,4%, iar cele cu asistenţa socială în proporţie de 97,4% faţă de programul trimestrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO