Eveniment

Veniturile bugetare au crescut cu 51% in T1

08.04.2008, 19:18 17

Principalele venituri la bugetul general consolidat au insumat, in primele trei luni ale anului, 37 de miliarde de lei (aproximativ 10 miliarde de euro), in crestere cu 51,1% fata de incasarile realizate in perioada similara din 2007, potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei si Finantelor.
In primul trimestru, la bugetul de stat s-au inregistrat venituri de 22,31 mld. lei, cu 61,2% mai mari decat realizarile din ianuarie - martie 2007, iar la bugetele locale incasarile au totalizat 2,36 miliarde lei, in crestere cu 30,6%.
Veniturile la bugetele fondului national unic de asigurari de sanatate, al asigurarilor sociale de stat si al asigurarilor pentru somaj au insumat 12,37 mld. lei, mai mult cu 39,5% fata de incasarile din perioada de referinta.
Executivul a aprobat, la inceputul lunii martie, prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008, prin care au fost operate reduceri de bugete la aproape toate ministerele, iar deficitul consolidat programat pentru acest an a scazut cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB.
In urma acestei rectificari, aproape tuturor ministerelor le-au fost taiate din cheltuieli, cele mai afectate urmand sa fie Apararea, Agricultura si Sanatatea.
De asemenea, rectificarea bugetara a interzis angajarile noi din sectorul bugetar si achizitiile de imobile, masini si alte bunuri pentru ministere.
Reducerea totala de cheltuieli la bugetul de stat este de aproape 790 de milioane de euro, la care se adauga o reducere a cheltuielilor din credite externe in valoare de 213 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO