Eveniment

Veniturile bugetare au crescut cu 17% dupa patru luni, dar sub estimari

Veniturile bugetare au crescut cu 17% dupa patru luni, dar sub estimari

Click pentru imaginea intreaga

10.05.2007, 19:53 16

Principalele categorii de venituri au adus la buget aproape 10,68 miliarde de euro in primele patru luni ale acestui an, cu 17% mai mult, in lei, decat anul trecut.
Cele mai mari cresteri de venituri au fost inregistrate la taxele si impozitele locale, veniturile proprii ale bugetelor locale crescand cu 73% in primele patru luni, fata de aceeasi perioada din 2006, conform datelor publicate ieri de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).
De asemenea, cresteri puternice au inregistrat si incasarile din impozitul pe profit (plus 46%) si cele din impozitul pe venit si salarii (plus 45%). La polul opus, veniturile din taxa pe valoarea adaugata (TVA), care aduc peste 20% din colectarile bugetului, au scazut in primele patru luni cu circa 9% fata de aceeasi perioada din 2006.
In pofida cresterii cu aproape 17% a incasarilor, bugetul se situeaza inca usor sub programul de incasari stabilit de Legea bugetului, in principal din cauza unor probleme la colectarea TVA.
"Pe ansamblu, in primele patru luni, nivelul realizat al veniturilor bugetului general consolidat s-a cifrat la 99,35% fata de programul stabilit de incasari", a precizat Dorin Mantescu, director de venituri bugetare al MEF.
Evolutia sub asteptari este explicata de reducerea cu 9% a incasarilor de TVA, cauzata de noul regim vamal adoptat de Romania imediat dupa intrarea in UE la 1 ianuarie. Dupa aceasta data, importatorii din statele membre ale UE si exportatorii catre statele terte au primit permisiunea de a intarzia maxim 60 de zile plata TVA pentru operatiunile de comert exterior efectuate, pana cand marfa ajunge la utilizatorul final, conform legislatiei europene.
Adoptarea acestei masuri a redus insa drastic incasarile bugetare din TVA, care au scazut cu 26% dupa doua luni, 23% dupa trei luni si circa 9% dupa patru luni, dand semne de revenire abia in aprilie, cand Fiscul a decis eliminarea masurii si revenirea la vechiul sistem. "De altfel, in aprilie, veniturile din TVA au crescut cu 31%, aratand o revigorare puternica fata de primele trei luni", comenteaza Mantescu.
Totusi, spune el, reducerea din TVA are si alta cauza in afara schimbarilor de tratament fiscal al operatiunilor de import-export. Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a crescut mult mai lent anul acesta, cu 4,3% in primele trei luni, fata de 24% in aceeasi perioada din 2006. Retailul a cunoscut chiar o scadere in februarie, prima din ultimii cinci ani.
Mantescu spune ca scaderea din retail poate fi pusa pe seama acumularii unor stocuri de produse la finele anului trecut, de teama unor posibile scumpiri dupa data aderarii, ceea ce a implicat un consum din stoc si o cerere pe piata mai mica in primele luni, de unde si caderea din TVA. In lunile urmatoare, insa, veniturile din TVA dau toate semnele posibile ca isi vor reveni, considera directorul MEF.
O alta scadere importanta a fost marcata de colectarile de taxe vamale, cu minus 61,5%, in principal din cauza eliminarii taxelor vamale in comertul cu statele membre ale UE, care reprezinta doua treimi din comertul exterior al Romaniei.
Per total, veniturile bugetului vor reusi sa treaca peste estimarile facute in Legea bugetului, precizeaza Mantescu, bugetul depasind perioada critica de la inceputul anului.
"In pofida opiniilor exprimate la sfarsitul anului trecut de experti, inclusiv internationali, care spuneau ca veniturile bugetare estimate pentru 2007 sunt prea optimiste, bugetul este foarte aproape de a realiza planul de incasari dupa patru luni si are toate sansele sa il realizeze la nivelul intregului an", spune Mantescu.
Dupa primele trei luni, bugetul general consolidat inregistra un deficit de 0,12% din PIB (circa 133 de milioane de euro). Pentru tot anul, MEF estimeaza un deficit de maxim 2,8% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO