Eveniment

Vasile Godîncă – Herlea, CITR: Prin noua lege a insolvenţei companiile au mai multe instrumente noi să iasă din impas: acces la finanţare şi proceduri confidenţiale până la declararea insolvenţei. Cea mai mare problemă în privinţa redresării companiilor aflate în dificultate o reprezintă banii noi în firmă

Videoconferinţa ZF/CITR Restructurarea, noua şansă aşteptată de antreprenori

Vasile Godîncă – Herlea, managing partner CITR şi head of business development, Impetum Group: Doar 8% din cei care trec printr-un faliment reîncep un business. Este afectat spiritul antreprenorial.

Vasile Godîncă – Herlea, managing partner CITR şi head of business development, Impetum Group: Doar 8% din cei care trec printr-un faliment reîncep un business. Este afectat spiritul antreprenorial.

Autor: Răzvan Botea

15.04.2021, 09:00 346

Vasile Godîncă – Herlea, managing partner CITR şi head of business development, Impetum Group, a prezentat, în cadrul evenimentului ZF/CITR „Restructurarea, noua şansă aşteptată de antreprenori“, instrumentele pe care le vor avea la dispoziţie companiile aflate în dificultate prin noua lege a insolvenţei, care acum se dezbate în Parlament.

„Termenul era foarte scurt pentru concordat preventiv sau insolvenţă. Unul dintre punctele foarte importante a fost zona aceasta de lipsă de proceduri confi­denţiale în afara insolvenţei şi de atragere a banilor proaspeţi în companie“, a spus el.

Prin noua lege a prevenţiei insolvenţei companiile aflate în dificultate pot găsi finanţare şi pot rezolva problemele financiare înainte să ajungă în instanţă: „Cea mai mare problemă a redresării sunt banii proaspeţi în companie. Am creat mecanisme în noua legislaţie de supragaranţii pentru cei care vin cu bani noi, pentru a fi pe primul loc înaintea tuturor în cazul în care compania întră în default. Sperăm să atragem mai multe finanţări.“

Scopul legii, la crearea căreia CITR a fost lider de grup, este salvarea mai multor locuri de muncă, salvarea companiilor şi a spiritului antreprenorial, explică Vasile Godîncă – Herlea.

Doar 8% din antreprenorii care trec printr-un faliment reîncep un business.

„Doar 8% din cei care trec printr-un faliment reîncep un business. Este afectat spiritul antreprenorial. Iniţiativa (directiva europeană – n. red.) vine de la nivel european. Principalele direcţii sunt crearea unor mecanisme de avertizare timpurie, se intră în zona de restructurare viabilă şi a treia direcţie este zona de înlăturare a anumitor decăderi“, a mai spus Vasile Godîncă – Herlea.

ZF în parteneriat cu CITR, liderul pieţei de insolvenţă din România, a organizat miercuri, 7 aprilie, videoconferinţa „Restructurarea, noua şansă aşteptată de antreprenori“. În cadrul evenimentului Vasile Godîncă – Herlea, împreună cu Mircea Ursuţa au prezentat proiectul armonizare a directivei europene privind prevenţia insolvenţei cu legislaţia românească, în vreme ce Octavian Radu, fondatorul Diverta şi Liviu Stoleru, CEO-ul Cemacon, au prezentat experienţa lor când companiile conduse au fost în dificultate.

Vasile Godîncă – Herlea a prezentat tabloul businessului din România, unde activează 930.000 de companii, dintre care 720.000 au depus bilanţuri contabile în 2019, cele mai recente date agregate.

„Avem acest studiu pe companii de impact, care sunt 32.0000, undeva la 3% companii active cu peste 1 mil. de euro. Aceste companii duc în jur de 43% din salariaţii României şi generează peste 70% din cifra de afaceri a tuturor celor 930.000 de companii. Din cele 32.000 de companii 20% sunt în insolvenţă iminentă, adică au pierderi constante în ultimii 4 ani şi supraîndatorarea este o problema. Ele acoperă 163.000 de locuri de muncă.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO