Eveniment

Vanzarile din retail au crescut cu 23% in prima luna a anului

06.03.2007, 18:35 14

Companiile cu activitati in domeniul comertului cu amanuntul au raportat in luna ianuarie o crestere cu 23% a cifrei de afaceri, comparativ cu prima luna din 2006, cel mai dinamic ritm fiind consemnat la marfurile nealimentare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Vanzarile de produse alimentare au crescut in aceeasi perioada cu 16,5%, fiind impulsionate si de extinderea lanturilor internationale de retail.
Pe segmentul produselor nealimentare, ieftinirea unor electronice la inceputul anului, precum plasmele, sistemele home-cinema sau dvd-player-ele, ca urmare a eliminarii taxelor vamale dupa integrarea in UE, ar putea fi unul dintre factorii determinanti.
Companiile din retail si-au pastrat in prima luna a anului cresterea afacerilor cumulate, inregistrata anul trecut fata de 2005 (24% in termeni reali, date INS). Cifrele exclud segmentul comertului cu autovehicule si motociclete.
Comparativ cu ultima luna a anului 2006, vanzarile comerciantilor en-detail in luna ianuarie a acestui an au scazut cu aproximativ 27%, fiind o evolutie specifica pietei de profil (romanii cheltuiesc cel mai mult in ultima luna a anului, datorita Sarbatorilor si primelor care le maresc veniturile).
In luna decembrie a anului trecut, afacerile retailerilor au crescut cu aproape 50% fata de luna noiembrie, mai arata datele INS.
Cresteri ale vanzarilor au inregistrat insa in prima luna a anului produsele farmaceutice si medicale, produsele cosmetice si de toaleta (+33,3%) sau textilele, imbracamintea, incaltamintea si articolele din piele (+20,7%), comparativ cu decembrie 2006.
Companiile din retail au realizat anul trecut cel mai mare ritm de crestere reala a afacerilor din ultimii 5 ani, determinat de cresterea veniturilor medii ale consumatorilor si de investitiile jucatorilor din piata in extinderea sau modernizarea retelelor de magazine.
Expansiunea comertului modern a inregistrat cel mai accelerat ritm in ultimul an si va continua in 2007 cu acceasi viteza, potrivit planurilor anuntate de retelele de magazine mari. Retailerii internationali detin pe piata locala peste 260 de magazine in prezent, fata de aproximativ 190 la inceputul anului trecut.

Vremea calda a ridicat cu 25% piata constructiilor
Vremea favorabila din luna ianuarie pentru lucrari de constructii a determinat o crestere a pietei de profil de 25,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Toti constructorii au resimtit o crestere in luna ianuarie, datorita timpului bun. Am putut sa continuam lucrarile incepute anul trecut si este posibil sa le finalizam cu o luna mai devreme decat era stabilit initial", a declarat Florian Florescu, directorul economic al companiei Arcom din Bucuresti.
Pe tipuri de constructii, cel mai dinamic a fost segmentul cladirilor rezidentiale, cu o majorare de 27,6%, urmat de cel pentru constructii ingineresti (25,9%) si cladiri nerezidentiale (24,5%).
Comparativ cu luna decembrie 2006, valoarea lucrarilor a consemnat o scadere cu 62,8%, ca urmare a diminuarii ritmului de activitate pe toate segmentele. In cazul cladirilor rezidentiale, regresul a fost de 86,5%, iar in cazul celor nerezidentiale si ingineresti scaderea a fost de 60% si, respectiv, 48,9%.
"In ianuarie nu am inceput lucrari noi, doar le-am continuat pe cele incepute anul trecut. Vremea calda ne-a ajutat mai ales in cazul lucrarilor care aveau un termen strans de finalizare", explica Florescu.
Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri la toate componentele, respectiv lucrari de intretinere si reparatii curente (34,3%), lucrari de reparatii capitale (32,2%) si lucrari de constructii noi (20%). (Catalin Lupoaie)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO