Eveniment

Vamile si sectorul energetic - cele mai acute probleme ale Romaniei

21.11.2005, 19:36 15

Ineficienta din vami si din sectorul energetic reprezinta punctele slabe pe care Romania trebuie sa le rezolve in perspectiva integrarii, a declarat Giovanni Ravasio, consilierul economic al Guvernului si al premierului Tariceanu.

Ravasio a lucrat in cadrul Comisiei Europene timp de 40 de ani si a supravegheat indeaproape evolutiile macroeconomice ale statelor candidate la aderare, inclusiv Romania. Acum, el este coordonatorul unui grup de experti care il consiliaza pe premier in domeniul economic.

"Comisia Europeana a atras atentia Romaniei asupra problemei vamilor, din cauza ca, odata intregrata in Uniune, Romania va deveni granita exterioara pentru aceasta si nu-si poate permite servicii vamale neglijente si ineficiente", a spus pentru ZF Ravasio.

In opinia sa, sectorul energetic este o alta problema acuta pe care actualul guvern ar trebui sa o rezolve, prin terminarea procesului de privatizare si liberalizarea cat mai deplina a pretului la energie.

In afara acestei zone, Ravasio considera ca nu sunt necesare alte reforme structurale, cel putin nu in viziunea Comisiei Europene.

"Uniunea asteapta de la Romania nu o revolutie, ci o evolutie", a explicat Ravasio. Consilierul economic al premierului a mai spus ca tot ce au de facut autoritatile este sa respecte detaliile de parcurs stabilite in urma negocierilor si sa adopte politici prudente, evitand riscurile inutile.

Giovanni Ravasio a spus insa ca il preocupa si alte probleme din economie, incepand cu cresterile salariale. "Personal, nu cunosc nici o tara care sa ofere ani la rand pentru sectorul bugetar cresteri salariale atat de mari ca Romania", a spus Ravasio.

El a spus ca in ultimii 3 ani, incepand cu 2003, cresterile salariale acordate bugetarilor au depasit substantial nivelul inflatiei, iar tendinta a continuat si in 2005. "O constructie bugetara sanatoasa nu poate include in continuare cu astfel de cresteri de salarii", a mai spus el.

Pe termen lung insa, consilierul premierului considera ca salariile din administratia publica trebuie majorate continuu, pentru a reduce coruptia din randul functionarilor, dar si pentru a stimula profesionalizarea acestora.

De altfel, Ravasio a afirmat ca executia bugetara mai are o problema: cheltuielile prea mari de la sfarsit de an. In mod obisnuit, cheltuielile publice ar trebui sa se deruleze mai uniform pe durata anului, a spus consilierul premierului.

Dupa ce terminase primele 9 luni ale anului cu un surplus bugetar de 0,8% din PIB, Guvernul a decis recent ca printr-o rectificare bugetara sa dea drumul cheltuielilor in ultima parte a anului, pentru a bifa la finele lui 2005 un deficit de circa 1,1% din PIB, sensibil egal cu cel de anul trecut.

Totusi, Ravasio spune ca nu este ingrijorat cu privire la relaxarea autoritatilor in ceea ce priveste disciplina bugetara. In opinia sa, rezultatul bugetar de anul acesta poate fi mai bun decat anunta rectificarea bugetara. "Guvernul a spus ca pot fi cheltuite fonduri suplimentare de pana la 1,1% din PIB, dar asta nu inseamna in mod obligatoriu ca acesti bani vor fi efectiv cheltuiti", a adaugat el.

Ravasio a dat exemplul primelor noua luni de executie bugetara, cand surplusul bugetar s-a consolidat pe seama banilor alocati, dar necheltuiti de principalii ordonatori de credit. De asemenea, coordonatele bugetului pe 2005 si 2006 inca permit o posibila continuare a acordului cu FMI, este de parere Ravasio.

"Liniile de comunicare cu FMI sunt inca deschise" spune Ravasio, "trebuie doar sa gasim calea care permite continuarea acordului", a continuat el. In opinia sa, acordul cu FMI "nu este indispensabil, dar este util Romaniei".

Consilierul premierului a mai spus ca Romania are performante satisfacatoare in reducerea inflatiei, dar ca anii urmatori vor pune probleme serioase continuarii dezinflatiei. Desi prognoza oficiala pentru inflatie a Guvernului este de 3% in 2008, Ravasio s-a aratat sceptic si a spus ca atingerea unui asemenea obiectiv este foarte putin probabila.

Ce impiedica reducerea inflatiei pana la aceasta cifra? Ravasio considera ca alinierea preturilor administrate (in principal la utilitati: energie, gaze naturale) si castigurile mici de productivitate per ansamblul economiei vor face dificila sarcina Guvernului de a atinge o inflatie de 3%, comparabila cu cea din majoritatea statelor membre.

In prezent, inflatia medie din statele Uniunii se situeaza intre 2% - 2,5%, spune Ravasio, dar Romania ar trebui sa se multumeasca cu un nivel de 3,5% - 4% pentru inflatie, pe care consilierul premierului il considera satisfacator.

In plus, pentru a contracara cresterea prea rapida a consumului cu care se confrunta economia romaneasca, Ravasio spune ca autoritatile ar trebui sa stimuleze economisirea, in primul rand prin introducerea pensiilor administrate privat.

"In majoritatea statelor membre UE, pensiile private si cele administrate privat sunt sprijinite de guvern", a conchis Ravasio. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO