Eveniment

Valuta e a exportatorilor, fara termen de repatriere

31.01.2003, 00:00 50

La solicitarea Comisiei Europene, guvernul urma sa discute aseara un proiect de ordonanta de urgenta care prevede eliminarea oricarei conditionalitati administrative privind termenul de repatriere a valutei de catre exportatori.
Romania era ultima tara candidata la Uniunea Europeana care mentinea un asemenea gen de constrangere pentru firmele cu activitate de export.
"Era si timpul pentru aceasta masura. Valuta este a exportatorilor, nu a statului. Banca Nationala a fost de acord ca nu este nevoie ca statul sa controleze astfel repatrierea valutei obtinute din export", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR).
Ministerul Finantelor Publice s-a lasat convins de faptul ca respectarea scadentelor stabilite prin Ordonanta 18/1994 s-a dovedit dificila si a elaborat un proiect de ordonanta de modificare a reglementarilor respective. Intr-o forma initiala a proiectului,repatrierea valutei reprezentand contravaloarea exporturilor de bunuri si servicii trebuia facuta in maximum zece zile calendaristice de la data termenului de plata prevazut in contract.
Guvernul avea insa aseara pe masa si o varianta a proiectului de ordonanta care nu mai facea nici o referire la vreun termen de repatriere a valutei.
Exptatorii s-au plans ani de zile ca nu pot respecta in practica termenele prevazute in Ordonanta 18/1994, motiv pentru care erau deseori sanctionati la controale ale Garzii Financiare.
Romania incaseaza din ce in ce mai multa valuta din exporturi,fiind posibil ca anul trecut sa fi fost atins un nivel de 14 miliarde de dolari, peste toate asteptarile. Una din contrangerile care sustineau pana acum intrazierea liberalizarii regimului repatrierii valutei din exporturi era nevoia ca Romania sa aiba niste intrari de valuta importante certe. BNR si-a dat insa acordul pentru liberalizare, considerand ca aceasta nu va implica riscuri prea mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO