Eveniment

Valul cinci de Covid loveşte cu furie: record de infectare cu peste 19.000 de noi cazuri într-o zi. România se apropie de pragul de 2 milioane de persoane infectate cu noul coronavirus. În ultimele zile, numărul de vaccinări a scăzut sub 5.000 de doze administrate pe zi

Valul cinci de Covid loveşte cu furie: record de...

Autor: Georgiana Mihalache

21.01.2022, 00:05 359

Numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus a trecut ieri de 19.000, în creştere abruptă faţă de ziua anterioară, când erau 16.600 de cazuri, din datele autorităţilor.

În acelaşi timp, creşte şi numărul persoanelor internate în spitale şi al pacienţilor din secţiile de terapie intensivă (ATI), cu o formă gravă a bolii. În total, 547 de pacienţi sunt la ATI.

După ce în România numărul de cazuri a început să crească, au fost anunţate o serie de măsuri pentru a limita evoluţia pandemiei, însă acestea nu au avut rezultatele aşteptate de autorităţi.

Mai mult, cifrele arată o creştere rapidă a infectărilor, ajungând şi la dublări de la o zi la alta. În scenariile pesimiste ale reprezentanţilor autorităţilor, creşterile de cazuri de la o zi la alta s-ar încadra în cel mult 10%. Numai ieri însă creşterea noilor infectări a fost de 15% faţă de ziua precedentă.

Încă din decembrie 2021 în România a început să devină din ce în ce mai prezentă tulpina Omicron, care este mult mai contagioasă, din studiile specialiştilor. În contextul în care România are o rată mică de vaccinare, în special în rândul vârstnicilor, această transmitere mult mai rapidă a Omicron dă fiori reci medicilor, care se aşteaptă din nou la spitale pline, situaţie cu care s-au mai confruntat mai ales în toamna lui 2021.

Deşi specialiştii au avertizat cu privire la impactul valului al cincilea de COVID-19, în contextul tulpinei Omicron, mult mai contagioasă, autorităţile nu au luat nici în prezent o decizie cu privire la impunerea certificatului verde la locul de muncă.

În vreme ce ministrul sănătăţii Alexandru Rafila (PSD) spune că legea privind certificatul verde pentru a merge la serviciu nu a fost asumată politic, preşedintele PNL, Florin Cîţu, spune că ministrul sănătăţii a decis renunţarea la lege.

Despre introducerea certifica­tu­lui verde vorbesc aleşii din Parlament încă din luna noiembrie, însă trecerea legii privind certificatul verde este în continuare amânată de parlamentari. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că până la finalul lui 2021 legea va trece prin Parlament, însă nici la o lună distanţă acest proiect nu este aprobat.

Iar fără acest document care să limiteze infectările mai ales la locul de muncă, situaţie care afectează, dincolo de sănătatea angajaţilor, şi economic o companie, nici campania de vaccinare nu este reluată. În ultimele zile, numărul de vaccinări a scăzut sub 5.000 de doze administrate pe zi. Cifra se referă la prima doză de vaccin, care arată cel mai clar intenţia de imunizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO