Eveniment

Valul 3 al pandemiei loveşte în plin exporturile României: Scădere de 2,5% în februarie până la 5,8 mld. euro. În schimb importurile au crescut cu 6,1%, la 7,7 mld. euro

Valul 3 al pandemiei loveşte în plin exporturile...

Autor: Răzvan Botea

12.04.2021, 00:08 244

Exporturile României au scăzut  în februarie cu 2,5%, an/an, într-o vreme în care toată lumea se aştepta ca economia să reintre pe un făgaş normal.

Exporturile au fost de 5,8 mld. de euro în februarie 2021, în scădere cu 2,5% faţă de aceeaşi lună din 2020, în vreme ce importurile de bunuri au fost de 7,7 mld. euro, în creştere cu 6,1%. În consecinţă, deficitul comercial la bunuri al României s-a adâncit cu 17%, până la 1,9 mld. de euro în februarie 2021, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Deficitul comercial la bunuri al României s-a adâncit constant în ultimii ani. Exporturile, chiar dacă au crescut, nu au făcut faţă creşterii importurilor. Pandemia a accentuat această tendinţă, în contextul în care în eco­no­mi­ile vestice, principalii parteneri comerciali ai Româ­ni­ei, a scăzut cererea pentru produsele exportate de România.

„Deficitul este de o lungă perioadă de timp şi pan­demia a accentuat tendinţa, pentru că exporturile depind de modurile în care rulează pieţele externe. Piaţa eu­ropeană unde a existat criză determinată de pandemie sau unele pieţe nu au mai fost atât de favorabile, iar in­dus­tria noastră şi exporturile sunt foarte dependente de industria auto, care în anul 2020 a avut un an foarte slab“, comentează Aurelian Dochia, profesor de economie şi analist economic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO