Eveniment

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Important este să creştem numărul persoanelor care se vaccinează cu doza unu“

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Peste 67% dintre persoanele care se vaccinează cu doza unu fac acest lucru prin prezentare directă.”

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Peste 67% dintre persoanele care se vaccinează cu doza unu fac acest lucru prin prezentare directă.”

Autor: Georgiana Mihalache

19.05.2021, 00:05 431

♦ Numărul oamenilor care se vaccinează cu prima doză a rămas constant în ultimele săptămâni, până la 50.000 de persoane zilnic♦l Intenţia de vaccinare măsurată de prima doză administrată nu a mai crescut ♦ Peste 67% dintre pacienţii care se vaccinează cu prima doză în prezent se duc direct la centre, fără programare.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că nu a văzut o scădere a dorinţei de vaccinare măsurată de prima doză administrată, însă declară în acelaşi timp că este important ca numărul celor care primesc prima doză să crească pentru a putea ţine în frâu pandemia.

„Este greu de spus care va fi dinamica campaniei de vaccinare. Progresiv, începe să funcţioneze şi vaccinarea în spitale. Ne-am dori să atingem acest obiectiv cât mai repede, important este să menţinem un ritm constant al campaniei de vaccinare, să creştem numărul persoanelor care se vaccinează cu doza unu, să ajungem să avem un control bun din punctul de vedere al pandemiei“, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Valeriu Gheorghiţă.

În total, s-au vaccinat 4 mil. români până în prezent, dintre care cei mai mulţi, mai bine de 2,8 milioane, au primit şi rapelul. Ziarul Financiar a scris, analizând datele, că interesul pentru vaccinare măsurat după prima doză administrată este în scădere, în ciuda unei campanii puternice de vaccinare, în care oamenii se pot prezenta direct la centre pentru vaccinare, sunt organizate maratoane şi campanii de vaccinare.

Astfel, la 21 aprilie s-a înregistrat cel mai mare nivel de oameni vaccinaţi cu o singură doză - peste 63.000, însă în ultimele săptămâni acest record nu a mai fost atins.

„Nu am observat o scădere (a dorinţei de vaccinare – n.red.), suntem undeva între 40.000-50.000 de persoane care se prezintă pentru doza unu. Politica în România este aceea ca o persoană să finalizeze schema de vaccinare pentru a beneficia de protecţia maximă oferită de aceste vaccinuri“, a mai spus Gheorghiţă.

Interesul pentru vaccinare este arătat în special de administrarea primei doze de vaccin, în condiţiile în care în general, oamenii vaccinaţi vin oricum la rapel, în special în cazul serurilor Pfizer şi Moderna.

Cea mai bună acoperire din populaţia rezidentă a ratei de vaccinare este în Bucureşti, cu 35,7% din populaţia rezidentă. Pe locul al doilea este Cluj, cu 32% rata de acoperire vaccinală a populaţiei, urmat de Sibiu şi Braşov. La polul opus, în Suceava doar 11% din populaţia rezidentă s-a vaccinat, iar interes scăzut a fost şi în judeţele Neamţ, Bacău sau Giurgiu, cu doar 12% acoperire vaccinală.

„Peste 67% dintre persoanele care se vaccinează cu doza unu fac acest lucru prin prezentare directă. În total sunt 987 de centre cu toate cele patru tipuri de vaccinuri. În mediul rural tendinţa este să ajungem să vaccinăm la fiecare gospodărie, ne dorim să asigurăm accesul la vaccinare cât mai simplu, fără efort din partea oamenilor, mai ales în mediul rural“, a mai spus Gheorghiţă.

Cea mai mare pondere a persoanelor vaccinate cu cel puţin o doză din total este din categoria de vârstă cuprinsă între 60 şi 69 de ani, cu peste 20% din totalul celor vaccinaţi până acum în România. Locul al doilea este ocupat de categoria de vârstă cuprinsă între 40 şi 49 de ani, urmată de cea între 50 şi 59 de ani, cu peste 18% fiecare. Procent mai scăzut se observă însă la persoanele de peste 80 de ani, de aproape 4% din total, deşi sunt cele mai vulnerabile în faţa infecţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO