Eveniment

Cum văd consultanţii fiscali introducerea pedepsei cu închisoarea pentru neplata taxelor la stat: Ar introduce o anumită disciplină financiară, dar este cam drastică. Proiectul de lege are multe carenţe

Autor: Răzvan Botea

17.09.2019, 00:07 4855

Introducerea pedepsei cu închisoarea pentru contribuabilii care nu îşi plătesc la timp taxele la stat  - iniţiată de ministrul finanţelor Eugen Teodorovici – este prea drastică şi are multe lipsuri, spun consultanţii fiscali.

Un proiect de lege depus la Senat de către senatorul Eugen Teodorovici, actual mi­nistru de finanţe, rea­duce în discuţie pedeap­sa cu închisoarea pentru contribuabilii restanţi, o idee mai veche, care nu a fost pusă însă în practică. Astfel, potrivit proiectului, în cazul obligaţiilor fiscale care se reţin la sursă s-ar introduce pedeapsa cu închisoare în situaţia în care restanţele nu sunt achitate într-un termen de 30 de zile de la scadenţă. O astfel de propunere a mai fost făcută în legea iniţiată în 2005, însă articolul respectiv a fost abrogat ca fiind neconstituţional.

„Măsura introduce până la urmă o disciplină financiară, dar pe de altă parte este cam drastică. Sunt momente în care companiile nu au destul cash şi nu plătesc. Trebuie până la urmă făcută o distincţie între evaziunea fiscală şi neplata datoriilor la timp, în sensul că oamenii declară impo­zi­te­le, dar nu le plătesc pe moment”, a declarat Radu Georgescu, Managing Partner în ca­drul companiei CFO Network, care oferă ser­vicii de externalizare pentru poziţii de management în domeniul financiar. El a adăugat că unele companii, din raţiuni ce ţin de cashflow, întârzie plata acestor impozite, însă le declară ulterior şi plătesc penalităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO