Eveniment

Va regandi BEI destinatia banilor pentru Bucuresti?

12.12.2002, 00:00 6

Conducerea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare va analiza, in perioada urmatoare, posibilitatea redistribuirii fondurilor pentru infrastructura urbana a Bucurestiului si va trimite autoritatilor romane un raspuns pana la inceputul lunii ianuarie, a declarat ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu.
El a afirmat ca s-a intalnit, miercuri dimineata, la sediul ministerului, cu o delegatie a BEI, cu care a stablit ca, pana la sfarsitul anului, Guvernul sa trimita o cerere pentru o prima transa din imprumutul aprobat de institutia financiara.
"Nu avem nici un blocaj in privinta creditelor BEI si, de aceea, nu intelegem scrisoarea trimisa de primarul general al Capitalei, Traian Basescu., prim-ministrului Adrian Nastase", a  spus Tanasescu. Traian Basescu i-a solicitat, marti, premierului Adrian Nastase o noua intrevedere pe tema proiectelor de investitii vizand Bucurestiul. Intr-o scrisoare deschisa trimisa premierului, Basescu arata ca o astfel de discutie este foarte importanta, deoarece prim-ministrul ar putea decide in cunostinta de cauza asupra "mentinerii" sau nu a blocajului asupra investitiilor in infrastructura Capitalei.
Consiliul General al muncipiului Bucuresti (CGMB) si BEI au convenit, anul trecut, asupra unui proiect de modernizare a infrastructurii Capitalei, continand cinci componente, in valoare totala de 220 milioane euro, din care 110 milioane euro constituie imprumutul BEI, iar diferenta cofinantare asigurata de Guvernul roman.
Ulterior, edilii celor sase sectoare ale Capitalei au acceptat finantarea numai pentru doua dintre componentele proiectului, repectiv pentru procesul de contorizare a energiei termice si a apei potabile si pentru reabilitarea drumurilor urbane. Ei sustin ca este necesara realocarea fondurilor destinate pentru celelalte trei componente, respectiv pentru realizarea pasajul subteran Basarab, asigurarea unor facilitati de parcare in zona Garii de Nord si modernizarea tramvaielor, proiecte sustinute de primarul Basescu.
Mihai Tanasescu a aratat ca programele de contorizare si de reabilitare a drumurilor trebuie rezolvate cu prioritate si ca restul componentelor proiectului pot fi realizate fie prin investitii de capital privat, fie intr-o etapa urmatoare.
Ministrul Finantelor a mai afirmat ca hotararea Consiliului General al muncipiului Bucuresti privind realocarea imprumutului BEI ramane in vigoare, intrucat Tribunalul Bucuresti a decis, la incuputul lunii noiembrie, in favoarea acesteia, in pofida contestatiei primarului general.
Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, i-a trimis, in 2 decembrie, premierului Adrian Nastase o scrisoare in care afirma ca este ingrijorat fata de disputa dintre primarul Basescu si majoritatea reprezentantilor Consiliul General referitoare la imprumutul acordat de BEI, aratand ca acest credit nu poate fi utilizat pentru alte proiecte decat cele prevazute initial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO